Za podršku sportu Vlada TK izdvojila 436.815,60 KM
Foto: Tuzlanski.ba

Danas su utvrđeni i kriteriji, uslovi i postupak za raspodjelu sredstava sa potrošačke jedinice Tjelesna kultura i sport za 2014. godinu.

Za ovu namjenu Budžetom Tuzlanskog kantona predviđeno je ukupno 436.815,60 KM, s tim da se od te sume za redovnu aktivnost Sportskog saveza TK izdvaja 38.600 KM, a preostali dio sredstava u iznosu 398.215,60 KM se raspoređuje u postupku po javnom pozivu.

Prema utvrđenim kriterijima pravo na dodjelu sredstava imaju nosioci sportskih aktivnosti čiji se programi/projekti odnose na vrhunski sport, kvalitetni sport, sport za lica sa invaliditetom, tjelesne aktivnosti i sportske igre koje okupljaju veliki broj djece i omladine, s ciljem pravilnog razvoja i unapređivanja zdravlja, finansiranje nabavke neophodnih sportskih rekvizita, sportske opreme za razvoj školskog sporta i pripremu školskih ekipa za nastup na sportskim takmičenjima školske i studentske omaldine Tuzlanskog kantona, sportski odgoj i obrazovanje, zdravstvenu zaštitu sportista, pružanje usluga korištenja objekata na ime trenažnog procesa u oblasti sporta i organizaciju sportskih manifestacija.

Pored navedenih namjena dio sredstava se koristi i za dodjelu jednokratnih stipendija i nagrada vrhunskim, kvalitetnim i perspektivnim sportistima. Na osnovu današnje Odluke u narednom periodu Ministarstvo će raspisati Javni poziv za sufinansiranje programa/projekata sportskih organiza cija i ostvarivanje javnog interesa Tuzlanskog kantona u oblasti tjelesne kulture i sporta i objaviti ga u jednom od dnevnih listova i na web stranici Ministarstva.