Danas će Grad Tuzla, svečano obilježiti 81. godišnjicu od oslobođenja u II svjetskom ratu. 

Tuzla danas obilježava 81. godišnjicu oslobođenja: Podsjetnik na herojsku narodnooslobodilačku borbu
Foto: Arhiva | Dan oslobođenja

Na današnji dan 1943. godine Tuzla je postala najveći oslobođeni grad u fašizmom pokorenoj Evropi.

Događaji iz 2. oktobra 1943. smatraju se jednim od najvećih vojnih i političkih događaja, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji. Tuzla je taj dan pokazala snagu i narodnooslobodilačku borbu o kojoj se i danas priča i pričat će se. 

Taj tuzlanski model oslobođenja, postao je obrazac za daljnje oslobađanje drugih gradova. 

Antifašisti su pobijedili jer su od početka, a naročito 1943.,uspjeli promijeniti dotadašnju paradigmu. 

Umjesto bratoubilačkog rata i mržnje, ponuđeno je i od naroda prihvaćeno bratstvo i jedinstvo različitih naroda i to je za Bosnu najveća tekovina antifašističke borbe.

Za Tuzlu se od tada često kaže da je primjer kako se može održati suživot, multietničnost, zajedništvo i jedinstvo.

Program obilježavanja 2. oktobra u Tuzli

Grad Tuzla će danas biti domaćin brojnim gostima iz Bosne i Hercegovine i gradova prijatelja iz inostranstva, za koje je pripremljen prigodan svečani program.

Centralni dio obilježavanja započet će polaganjem cvijeća i odavanjem počasti braniocima Tuzle i Bosne i Hercegovine, kao i civilnim žrtvama rata, na spomen-obilježjima na Slanoj Banji u 11 sati 30 minuta.

Delegacije Grada Tuzle, boračkih organizacija, viših nivoa vlasti, brojni gosti i građani zajedno će odati počast onima koji su dali svoj doprinos u borbi za slobodu.

Nakon toga, u 13 sati, u Narodnom pozorištu Tuzla bit će održana svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzle, kojom će se dodatno obilježiti ovaj značajan datum u historiji grada.

Vezani članak Dan oslobođenja: Građani Tuzle će 2. oktobar proslaviti uz Halida Bešlića

Za sve građanke i građane Tuzle, kao i goste koji će svojim prisustvom uveličati obilježavanje Dana oslobođenja, u večernjim satima na Trgu slobode bit će organizovan koncert Halida Bešlića. 

Koncert će početi u 20 sati, a prije Halida Bešlića publici će se predstaviti Nesib Delibegović Nesko i Mirza Hamzić, sa posebnim muzičkim numerama posvećenim Tuzli.