World Vision BiH izdvaja 60.000 KM za prevenciju širenja koronavirusa
Foto: Tuzlanski.ba

World Vision BiH će 60.000 KM svojih sredstava usmjeriti na kupovinu prehrambenih proizvoda, zaštitnih sredstava, maski i rukavica, te sredstava za higijenu i dezinfekciju, najugroženijim kategorijama stanovništva i osobama koje obavljaju poslove sprječavanja širenja koronavirusa, čime su i sami izloženi infekciji virusom.

WV BiH će novcem podržati nabavka sredstava za udruženja iz romskog sektora, te će pakete s osnovnim prehrambenim namirnicama, zaštitnim sredstvima, sredstvima za higijenu i edukativnim materijalima na romskom jeziku primiti 300 porodica širom BiH.

'World Vision BiH je od samog početka pandemije svoje resurse i podršku stavio na raspolaganje relevantnim vladinim institucijama' - izjavila je direktorica programa WV-a BiH Larisa Klepac.

U svjetlu te saradnje, a na preporuku Ministarstva zdravstva Federacije BiH, World Vision će ranjivim kategorijama u FBiH pakete podrške distribuirati u partnerstvu s Crvenim križom Fedeacije BiH, te je dio koordinacijskog tijela uspostavljenog u tu svrhu.

U saradnji s Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, zaštitna sredstva, sredstva za higijenu i edukativni materijali bit će osigurani za osam institucija koje zbrinjavaju djecu bez roditeljskog staranja, djecu i osobe s poteškoćama u razvoju i starije osobe, saopćeno je iz Odjela za komunikacije WV BiH.