"Pravila su jasna, plata je prvog, pauza pola sata, jedan uposlenik je već dobio otkaz. Ukoliko naiđete kada nam je pauza morate biti strpljivi..." 

Davno su prošla vremena kada su djeca jedva čekala posljednje zvono u školskoj godini kako bi što prije istrčali iz klupa i započeli naizgled beskonačan niz sretnih dana ispunjenih suncem i igrom.

Kada ujutru izađeš iz kuće, vratit ćeš se tek kasno navečer, možda ćeš nekoliko puta u toku dana svratiti da pojedeš nešto nabrzinu i onda se žurno vratiti drugarima jer svaki minut je bitan, a dječjem mjerenju vremena se ne nazire kraj.

Sa napretkom tehnologije, sve češće možemo čuti da se ta vremena više nikada neće vratiti, te da su došla neka nova, prema mišljenju mnogih sa lošijim navikama odrastanja, vremena kada djeca provode dane 'zalijepljena' za male ekrane.

Tri drugara iz Tuzle divan su primjer da može i drugačije. Tarik, Sanjin i Omar odlučili su svoje ljeto korisno provesti, uz druženje i prvo radno iskustvo osigurati sebi i dodatni džeparac.

Naime, prolazeći kraj Osnovne škole Centar, uočit ćete simpatičan štand iza kojeg stoje trojica dječaka neumorno radeći. Tu možete pronaći osvježenje, crteže, obuću, školski pribor, nakit, odnosno, kako oni kažu, "za svakoga ponešto".

"Ideja je bila moja. Mama mi je spomenula da moje rodice prodaju nakit koji prave, pa sam došao na ideju da i mi napravimo svoju malu prodavnicu. Prije par godina smo imali sličnu ideju, prodavali smo samo crteže, ali sada smo odlučili prodavati više stvari", za Tuzlanski.ba govori Tarik, učenik šestog razreda Osnovne škole Centar.

Na to se nadovezuje i Sanjin, učenik šestog razreda Osnovne škole Kreka, koji ističe da su roditelji bili puni podrške i oduševljeni njihovom idejom.

Trenutno broje tri zaposlenika, a kao razloge tome navode da je tako plata veća, ali i da je bilo još zaposlenih koji nisu bili dobri radnici, pa su morali dobiti otkaz.

Najmlađi zaposlenik Omar, koji će sada krenuti u četvrti razred, entuzijastično nam je pokazao i ventilator koji im pomaže rashladiti se tokom ovih toplih ljetnih dana i tako olakšava njihov cjelodnevni rad jer, kako navode, prodavnica je otvorena od 8 ujutru do 10 navečer.

Ipak, kao i svi ozbiljni radnici, ova trojica mladih zaposlenika imaju i pauze koje koriste tokom dana kako bi nešto prezalogajili i malo se odmorili. Pauze traju po pola sata i uzimaju se u 12, 16 i 18 sati, pa ukoliko naiđete u to vrijeme morat ćete biti malo strpljivi.

"Naši kupci su slučajni prolaznici, ali i komšije koje nas podržavaju. Jutroa je bilo malo slabije ali evo posao je krenuo. Ljudi nam se stvarno raduju kada vide naš štand i svi nas podržavaju", ispričali su sretno, gotovo u jedan glas.

Plata je prvog, a novac se dijeli na tri jednaka dijela- to je jasno pravilo.

Roditelji i djed trojice malih poduzentika za Tuzlanski.ba su naveli da im se "ne miješaju u posao":

"Ideja je njihova, mi kao roditelji nismo se protivili, šta više bilo nam je drago kada smo vidjeli da razmišljaju na takav zreo način. Mobiteli su im kod kuće, ne žele da nose na posao, a kada se vrate umorni su i žele odma da legnu da bi mogli poraniti na posao, jer ne smije se kasniti. Iznenadila nas je njihova odgovornost i ozbiljnost, oni uopšte ne smatraju ovo kao igru, njihov odnos prema kupcima je krajnje profesionalan." navodi majka jednog od dječaka.

Štand će biti otvoren do početka nove školske godine, no čini se da se mališani ne žele tako lako rastati od svog novog zanimanja. Shodno tome, rekli su nam da postoji mogućnost da štand bude otvoren i kada počne škola. Koristit će svoje slobodno vrijeme, odnosno vikende kako bi se svi mogli uklopiti i nastaviti s radom.

"Svojim vršnjacima bismo poručili da se počnu baviti nekim aktivnostima, da se možda učlane u neki sport kako bi korisnije provodili vrijeme. Mogu pronaći neki hobi ili pokrenuti neku zanimljivu ideju", rekli su za Tuzlanski.ba na kraju razgovora vrijedni dječaci od kojih možemo mnogo naučiti.

Štand radi od 08:00h do 22:00h, i kako je navedeno praznicima ne rade. (Tuzlanski.ba | Foto: F. Begtašagić)