Foto: Tuzlanski.ba

Tokom druge polovine mjeseca marta, organizacije World Vision BiH i UNICEF su izvršile primopredaju opreme i materijala koji su korišteni za potrebe Kutaka za djecu školama i lokalnim organizacijama u tim zajednicama.

Kutak za djecuŠkola i lokalne organizacije su se obavezala da će istu opremu, u slučaju elementarne nepogode, staviti na raspolaganje za ponovo uspostavljanje Kutka za djecu. Primopredaja je izvršena u Tuzli, Sapni, Šekovićima, Olovu, Maglaju, Zenici, Kaknju, Žepču i Doboju.

Pored primopredaje opreme, svaka od općina u kojoj je bio otvoren Kutak, uskoro će dobiti i pripremni paket za krizne situacije. Ovi paketi će se sastojati od materijala koji je neophodan za brzo uspostavljanje Kutka za djecu, a to su igračke, školski pribor, uputstvo kako uspostaviti Kutak, te lista osoba koje imaju iskustva u radu u Kutcima, kako bi se osiguralo da općine imaju kapacitete da reaguju u slučaju potrebe.

Kutak za djecu pružio je najmlađima sigurno okruženje koje im je pomoglo da povrate osjećaj normalnosti i strukture kroz organizirane aktivnosti za igru, druženje, učenje. Ovi prostori, koje su World Vision i UNICEF otvorili na 16 lokacija, bili su neizmjerna pomoć djeci u oporavku od pretrpljenih trauma i šoka uzrokovanih poplavama i klizištima koje su se desile tokom 2014. godine u BiH.

Skoro godinu dana nakon poplava, veliki broj Kutaka za djecu je prošao kroz tranzicijski period, neki od njih su integrisani u zajednicu, a neki su pak postali prostor za produženi boravak.