Vozom do mora kao nekad: Putnički voz Sarajevo - Ploče saobraćati će tri puta sedmično
Foto: Tuzlanski.ba

Od sljedeće sedmice građani Bosne i Hercegovine moći će putovati na more vozom, po cijeni od 25 maraka u jednom pravcu ili za nešto više od 40KM u oba pravca.

Informacija je ovo objavljena na stranici Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine. 

''Obavještavamo cijenjene putnike da će sezonski putnički voz Sarajevo – Ploče – Sarajevo saobraćati od 28.06. do 01.09.2024. godine u dane petak, subota i nedjelja'', napisali su.

Voz iz Sarajeva polazit će u 7 sati i 15 minuta, a u Ploče će stizati u 10 sati i 36 minuta. Povratak iz Ploča je u 18 sati i 26 minuta , a dolazak u Sarajevo u 21 sat i 51 minutu. 

Cijena karte u jednom smjeru je 25 KM, a povratna 41,40 KM i važi mjesec dana, saopšteno je.

Putnici koji imaju pravo na povlasticu od 30 posto su studenti, novinari, penzioneri i grupe s više od šest odraslih putnika, kartu u jednom pravcu će plaćati 18,60 KM, a povratnu 37,20 KM.

Putnici s povlasticama od 50 posto su djeca od četiri do 12 godina, slijepe osobe i njihova pratnja, grupe s više od 30 odraslih. Oni će kartu u jednom pravcu plaćati 14,30 KM, a povratnu 28,60 KM.

Karte treba kupovati najkasnije dan prije planiranog putovanja do 12 sati i na blagajni ostaviti podatke o imenu i prezimenu, godini rođenja i broju pasoša.

''Ova procedura je obavezna u cilju efikasnije carinske kontrole i kraćeg zadržavanja pri prelasku državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u Čapljini'', dodali su.

Karte je moguće kupiti na prodajnim mjestima u Sarajevu, Hadžićima, Konjicu, Mostaru i Čapljini. Ako putnik započinje putovanje u Pločama, kupit će je na dan putovanja kod konduktera u vozu.

Putnici kartu plaćaju u konvertibilnim markama ili u eurima i ne mogu je nabaviti online. (Tuzlanski.ba)