Foto: Tuzlanski.ba

U Tuzlanskom kantonu, vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati iznosio je 199,33 m.n.m. i u odnosu na mjerenje jučer u 7 sati nivo je niži za 15 cm - navodi se u izvještaju Federalnog operativnog centra Civilne zaštite.

brana_modracU općini Doboj Istok, rijeka Spreča poplavila je oko 120 ha poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju. Nema ugroženih stambenih, privrednih ni infrastrukturnih objekata.

Kada je riječ o općini Gračanica, nivo vode na mjernom mjestu kod Karanovačkog mosta prema zadnjem mjerenju rano jutros u 2 sati je 394 cm što je više za 46 cm u odnosu na mjerenje jučer u 7 sati. Kritična tačka je 300 cm, kada se preduzimaju redovne mjere odbrane od poplava.

Rijeka Spreča poplavila je oko 120 ha priobalnog i poljoprivrednog zemljišta, što je povećanje za 40 ha u odnosu na protekla 24 sata.

U općini Gradačac, zbog izlijevanja vode na kolovoz, na snazi je potpuna obustava saobraćaja na dionicama regionalnih puteva: R-465 Gradačac - Gračanica u mjestu Srnice i R-465a Gradačac - Doboj u mjestu Kerep.

[caption id="attachment_53151" align="alignright" width="346"]gradacac-poplave1 Foto: Gradacac.org[/caption]

U općini Srebrenik, u toku jučerašnjeg dana, uslijed obilnih kišnih padavina, došlo je do porasta lokalnih potoka i začepljenja odvoda što je uzrokovalo plavljenje tri stambena objekta (porodične kuće) u naseljima Sladna, Luka i Uroža.

Vatrogasna jedinica Srebrenik izašla je na lice mjesta i vršila crpljenje vode iz objekata na spomenutim lokacijama.

Kada je riječ o Posavskom kantonu, vodostaj rijeke Save je, u posljednja 24 sata, u blagoj stagnaciji duž cijelog svog toka.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 7 sati, iznosila je u Bosanskom Brodu 674 cm (pripremno stanje), juče 674 cm; u Bosanskom Šamcu 584 cm (pripremno stanje), juče 580 cm te u Orašju 824 cm (pripremno stanje), juče 824 cm.

Vodostaj rijeka na području Zeničko-dobojskog kantona je normalan. Na mjernom mjestu u Zenici, visina vodostaja rijeke Bosne jutros u 8.30 sati iznosi 210 cm, (jučer 215 cm).

Zbog obilnih padavina, vodostaj rijeka na prostoru Srednjobosanskog kantona su povišeni, ali bez opasnosti od većih poplava.

U Kantonu Sarajevo, visina vodostaja rijeke Miljacke, prema mjerenju u 8.10 sati, iznosila je 115 cm na mjernom mjestu Ćumurija i ima tendenciju rasta, a rijeke Bosne 205 cm, na mjernom mjestu Reljevo i ima tendenciju opadanja.

Vodostaji rijeka i rječica na području Unsko-sanskog kantona su u blagom opadanju i trenutno nema opasnosti od njihovog izlijevanja iz korita.

Iz Federalnog operativnog centra Civilne zaštite navode da za rijeku Sanu jutros nisu dobili visinu vodostaja.

U općini Bihać, vodostaj rijeke Une je u stagnaciji i iznosi 72 cm (kritična tačka je 100 cm), javlja Fena.