Voda sa pet izvorišta u Tuzli nije ispravna za piće
Foto: Tuzlanski.ba

U povodu 22. marta – Svjetskog dana voda, Zavod za javno zdravstvo TK vršio je analizu javnih izvorišta vode u općini Tuzla.

\"voda\"

Kontrola, kojoj su podvrgnute česme sa kojih se voda najviše koristi, pokazala je da je ista neispravna na javnoj česmi Ječmište u Miladijama, česmi Sadas-Šićki Brod, Lipa u Mihatovićima, zatim česmi u Slavinovićima te Hajr vodi Hasana Ćatića.

Voda sa javne česme Ječmište ne odgovara ni hemijskim ni bakteriološkim parametrima te nije za piće. Voda na javnoj česmi u Slavinovićima nije bakteriološki ispravna jer u nju vjerovatno prodiru otpadne vode. Kada je u pitanju javna česma Sadas, voda ne odgovara hemijskim karakteristikama zbog ph vrijednosti mangana, a voda na javnoj česmi Lipa Mihatovići zbog ph vrijednosti nitrata. Voda Hajr Hasana Ćatića ne odgovara bakteriološki a pretpostavlja se da i u nju prodiru otpadne vode, kazala je za RTV Slon dr. Nermina Mehinović, direktorica JU Zavod za javno zdravstvo TK.

Kontrola vode ujedno je pokazala da je ona ispravna na česmama: Stub i Krnja u Gornjoj Tuzli, Sumporna voda, Hum – Miladije, Lipa – Mejdan, javnoj česmi Dokanj i česmi Par Selo.

Izvor: RTV SLON / Tuzlanski.ba