Vlada TK odobrila 185.580 KM za Zaštićeni pejzaž “Konjuh” (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Na danas održanoj press konferenciji povodom 28. redovne sjednice Vlade Tuzlanskog kantona ministar prostornog uređenja i zaštite okolice u Vladi TK Zvjezdan Karažin, saopštio je kako je Vlada TK do kraja godina odobrila sredstva u iznosu od 185.580 KM za za Zaštićeni pejzaž “Konjuh”.

"Cilj Vlade TK je da JU Zaštićeni pejzaž “Konjuh” što prije postigne samoodrživost, za sada su u potpunosti ovisni o namjenskim sredstvima iz resornog ministarstva" kazao je ministar Karaždin.

Potreba građana TK, da se prostor dijela planine Konjuh, koji ima posebne i izuzetno velike prirodne i kulturno-historijske vrijednosti i potencijale, trajno zaštiti, uravnoteženo i samoodrživo koristi, ispunjena je donošenjem Zakona o proglašenju dijela planine Konjuh, Zaštićenim pejzažom “Konjuh” , čije je upravljanje Zakonom povjereno Javnoj ustanovi Zaštićeni pejzaž “Konjuh” Banovići.

Površina Zaštićenog pejzaža “Konjuh” je 8016 hektara, pretežno šumskog područja i nalazi se na području tri općine, Banovići, Kladanj i Živinice. Područje Zaštićenog pejzaža "Konjuh" dio je planine Konjuh. Prostire se u sjevero - istočnom dijelu Bosne i Hercegovine, tačnije u jugo-zapadnom dijelu Tuzlanskog kantona. Smješten je između 44°22´42,2" i 44°11´18,4" sjeverne geografske širine, te između 18°29´48,8" i 18°41´6,4" istočne geografske dužine.