Vlada FBiH je na sjednici 7. augusta donijela odluku o nabavci novih automobila za federalne funkcionere. Samo pet dana poslije, 19 novih automobila zablistalo je na parkingu ispred zgrade Vlade. 

Vlada FBiH obnovila vozni park: Vrijednost 19 novih automobila 1,6 miliona maraka
Foto: Istraga.ba

Odluka o nabavci novih službenih vozila objavljena je u posljednjem broju Službenih novina Federacije BiH, a u istom broju objavljene su i odluke o novom zaduživanju Vlade. Naime, Vlada FBiH nabavlja nova vozila u vrijednosti od 1,6 milion maraka, a istovremeno pravi dug od 130 miliona maraka. 

Vozni park federalnih funkcionera obnovljen je sa vozilom VWTouareg proizvedenom ove godine koji će pripasti uredu premijera Nermina Nikšića. Riječ je o putničkom automobilu  slijedećih karakteristika:  PA R-Line 3.0 I V6 TDI SCR 4motion,  diesel, 2024. godište, broj šasije: WVGZZZCR0RD021170, broj motora: DPY 044628, zapremina motora: 2967 ccm, snaga motora: 210 KW, boja: Grenadilla Black Metallic.

Novo službeno vozilo iste marke ali drugih karakteristika ide u Ured dopremijera Vojina Mijatovića. Njemu će pripasti jedan službeni putnički automobil slijedećih karakteristika: VW Touareg PA Elegance 3.0 I V6 TDI SCR 4motion, vrsta goriva: diesel, godina proizvodnje: 2024, broj šasije: WVGZZZCRXRD020883, broj motora: DPY 044693, zapremina motora: 2967 ccm, snaga motora: 210 KW, boja: Grenadilla Black Metallic.

Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta ide jedan službeni putnički automobil slijedećih karakteristika: VW Golf A8 Life 2.0 TDI SCR, vrsta goriva: diesel, godina proizvodnje: 2024, broj šasije: WVWZZZCD7RW206037, broj motora: DTR D35487, zapremina motora: 1968 ccm, snaga motora: 85 KW, boja: Grenadilla Black Metallic.

Toniju Kraljeviću pripada  Audi A6 (C8) 40 TDI quattro Stronic Advanced FL. Vrsta goriva: diesel, godina proizvodnje: 2024, broj šasije: WAUZZZF28RN057103, broj motora: DTP 304463, zapremina motora: 1968 ccm, snaga motora: 150 KW, boja: Briljant crna.

Obnova neće zaobići ni Ramu Isaka. Njegovom ministarstvu predviđen je jedan službeni putnički automobil slijedećih karakteristika: VW Arteon R-Line 2.0 TDI DSG 4motion, vrsta goriva: diesel, godina proizvodnje:2024, broj šasije: WVWZZZ3H6PE019989, broj motora: DTU 487771, zapremina motora: 1968 ccm, snaga motora: 147 KW, boja: Deep Black Pearlescent.

Arteone R-Line dobit će Kemal Hrnjić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Amir Hasičević, ministar trgovine, te Nerin Dizdar, ministar raseljenih osoba i izbjeglica.  Isto vozilo dobit će i Federalno tužilaštvo, ali i Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH. 

Golf A8 ide u Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog i u Federalno ministarstvo kulture i sporta. 

U Federalno ministarstvo prostornog uređenja idu dva službena putnička automobila: VW Arteon Elegance i VW Golf A8. 

I u Federalno ministarstvo pravde ide  jedan službeni putnički automobil marke VW Arteon R-Line. 

Pusta obećanja

U julu prošle godine premijer Nermin Nikšić na svom Facebook profilu objavio je odluku o usmjeravanju novca namijenjenog za nabavku vozila za oboljele od cistične fibroze. Bila je to vijest koja je odjeknula u medijima, a potez su mnogi pohvalili. No, bila je to samo predstava za javnost, jer nova vozila svjedoče tome da je premijerova izjava bila samo pusto obećanje. 

''Ipak na jednu sam odluku posebno ponosan. Novac planiran za nabavku automobila bit će usmjeren za liječenje djece oboljele od cistične fibroze. Ovo je samo još jedan pokazatelj naše opredjeljenosti da se borimo za čovjeka počevši od pripadnika najugroženijih kategorija'', napisao je u julu prošle godine Nermin Nikšić na svom Facebook profilu. 

''Ova odluka nije populistička, ovo je odluka koju naši građani zaslužuju, ovo je odluka koja je morala biti donesena i koja treba biti vodilja u nastavku našeg rada'', dodao je u nastavku, a samo nešto više od godinu dana poslije, novac usmjerio u kupovinu automobila. 

Nabavku novih automobila nadležni uglavnom opravdavaju potrebom zbog lošeg voznog parka, starijih automobila koji su dotrajali, a prave novi dug FBiH koji će, saberu li se sva zaduženja, do kraja godine iznositi 600 miliona maraka.

Hoće li Vlada moći opravdati svoju odluku oboljelima od cistične fibroze kojima su dali nadu i hoće li uopšte pokušati, ne zna se, ali zna se da, dok mnogi građani žive na ivici siromaštva, vlast se ne bori za njhovu dobrobit, nego isključivo za vlastitu korist ili slikovito rečeno dok selo gori, Vlada se češlja.