Usvojen Nacrt Budžeta Grada Tuzla u iznosu od oko 46 miliona KM
Foto: Tuzlanski.ba

Vijećnici Gradskog vijeća Tuzla danas su jednoglasno usvojili Nacrt Budžeta Grada Tuzla za 2015. godinu u iznosu od oko 46 miliona KM, te Nacrt odluke o izvršenju Budžeta Grada Tuzle za 2015. godinu.

Najviše sredstava planirano je za komunalnu infrastrukturu i društvene djelatnosti.

Tuzla će u 2015. godinu, prema Nacrtu Budžeta koji je usvojen na sjednici Gradskog vijeća, raspolagati sa 45 620 238 KM. Zakon o izdvajanju dijela prihoda od rada termoelektrana uslovio je izmjene u Budžetu u dijelu rashoda i prihoda, te će Tuzli pripasti pravo da u 2015. godini dobije naknadu od oko pet miliona KM.

„Ovih pet miliona dalo je i mogućnost da se povećaju sredstva koja se izdvajaju za komunalnu infrastrukturu na području našeg grada, tako da od ukupnog Budžeta, od ovih 46 miliona maraka, planira se 17 miliona što čini blizu 39% ukupnog Budžeta“, izjavila je Suada Isaković, šefica Službe za finansije Grada Tuzla.

Nacrt Budžeta Grada Tuzle podržali su svi vijećnici Gradskog vijeća Tuzla, na opšte iznenađenje, budući da su rasprave oko usvajanja Nacrta Budžeta ranije u Općinskom vijeću uvijek izazivale višesatnu raspravu i bile razlog pooštravanja odnosa pozicije i opozicije.

„To je jedna dobra polazna osnova i planiramo da u decembru u vidu prijedloga usvojimo Budžet Grada, kako bi od januara mogli startovati sa redovnim poslovanjem grada Tuzla“, kazao je Jozo Nišandžić, predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla (SDP).

Mirnes Ajanović (BOSS) kazao je da je predloženo mnogo konstruktivnih rješenja punjenja Budžeta.

„Dobili smo pet miliona maraka elektro naknade za štetu Tuzli, ali treba još. Imamo status grada, usvojeni su moji prijedlozi da idemo ka izmjeni Zakona o javnim prihodima, Tuzla kroz status grada mora dobiti veća sredstva nego što je to bilo prije“, kazao je Ajanović.

U 2015. godini veća pažnja bit će posvećena razvoju poduzetništva, te će pola miliona maraka biti uloženo u poslovnu zonu koja će se graditi na teritoriji Mjesne zajednice „Kreka“, što je bio jedan od planskih ciljeva vjećnika Tuzlanske alternative.

„Uglavnom to će biti proizvodnja, nema veleprodaja, nema magacina i sl. Mi očekujemo u tom dijelu da se otvori najmanje 600 novih radnih mjesta na području grada Tuzle“, izjavio je Mensur Alić iz Tuzlanske alternative.

Nedžad Malikić (NSRzB) da Nacrta do forme Prijedloga treba pretrpjeti neke promjene.

„Ono što smo mi smatrali da treba u Budžetu do Prijedloga popraviti je sljedeće; da se pokuša oformiti jedan fond za naše poljoprivrednike. To bi bila neka sredstva kojima bi raspolagali naši poljoprivrednici, a to bi bila povratna sredstva“, ističe Malikić.

Opozicione stranke također su podržale Nacrt Budžeta, a na njegovu finalnu verziju pokušaće djelovati amandmanima.

„Što se tiče Nacrta Budžeta za 2015. godinu dobro je da su izdvajanja za socijalno ugrožene građane ostala ista, međutim, nisu ni povećana. Bili bismo zadovoljniji da postoji trend porasta izdvajanja za socijalno ugrožene građane. Povećana su sredstva za izgradnju i održavanje objekata iz oblasti komunalne infrastrukture, što je dobra vijest“, kazao je Sabahudin Imamović iz SDA.

Ivica Kovačević iz HDZ –a mišljenja je da u radu Vijeća u narednoj godini definitivno mora biti prioritet rješavanje svih onih infrastrukturnih projekata za koje su građani dali novac.

„To je iznos od više stotina tisuća maraka. Dakle, to nam mora biti prioritet, jer se u zadnjih godinu dana apsolutno stalo sa realizacijom tih projekata“, ističe Kovačević.

Elvir Kasumović izjavio je da je  SBB Nacrt Budžeta prihvatila kao neku polaznu osnovu koja j podložna izmjenama.

„Nismo se izjasnili da li je dobra ili loša. Međutim, u narednom periodu ćemo iskoristiti zakonska sredstva da putem amandmana uputimo neka naša viđenja gdje bi možda trebalo preusmjeriti neka sredstva ili dodati i td.“, kazao je Kasumović.

Usvojena je i Odluka o prijevremenom zatvaranju kredita Razvojne banke FBiH, namijenjenog za izgradnju nadvožnjaka na sjevernoj saobraćajnici, dionica Paviljon – Džindić džamija. (RTV Slon)