U okviru projekta Dani slovenačke kulture u Tuzli, Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla organizuje 10. regionalnu likovnu koloniju „Slovenci u Tuzli“ 2024. Likovna kolonija će se održavati u periodu od 19. – 25.08. 2024 u galerijskom prostoru BKC Tuzla.

Tuzla u znaku umjetnosti: Likovna kolonija 'Slovenci u Tuzli' okuplja umjetnike iz cijelog svijeta
Foto: Unsplash | Jennie Razumnaya

Ovogodišnja kolonija broji 18 akademskih i amaterskih umjetnika/učesnika, koji dolaze iz regije i svijeta, koji će svoja umjetnička djela stvarati pod mentorstvom profesorice likovne umjetnosti Borke Jokić.

Kao i svake godine, pa tako i ove, jedan dan je rezervisan za učenike, mlade talente, koji će kroz jednodnevnu radionicu proširiti svoja znanja i iskustva. U sklopu kolonije umjetnici će imati priliku da kroz radionicu upoznaju „pin hole“ tehniku fotografije, koju će voditi Robert Andrejaš.


Ono što ovu regionalnu koloniju čini posebnom jeste obilježavanje deset godina tradicije održavanja ovog likovnog događaja. Zbog toga smo pripremili i bogat kulturno umjetnički program: izložba slika Dragana Gačnika, umjetnika, prijatelja i člana Udruženja građana slovenačkog porijekla „Encijan“ iz Zenice, čiju će postavku građani moći pogledati od 19 do 24.08. 2024 u prostorijama BKC Tuzla.

Otvaranje Likovne kolonije kao i izložbe muzički će ispratiti Lamija Šišić na violini. Program počinje 19.08.2024. u 19 sati. Izložbu slika nastalih u toku ovogodišnje likovne kolonije „Slovenci u Tuzli“ građani će moći pogledati 24.08.2024. u BKC Tuzla sa početkom u 19 sati. Otvorenje izložbe će uveličati nastup ženskog pjevačkog zbor „Slovenčice“ iz Tuzle i pjevačka skupina „Studenec“ iz Pivke, Slovenija.

Projekat su finansijski podržali: Urad Vlade Republike Slovenije za slovence v zamejstvu in posvetu, BKC Tuzla, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK.