U ostatku Bosne i Hercegovine, odnosno u dijelovima Hercegovine, centralne, jugoistočne i jugozapadne Bosne na snazi je žuto upozorenje.

BiH s narandžastim upozorenjem: Padavine i grmljavina u većem dijelu zemlje
Foto: Ilustracija

Uslijed obilnijih padavina na području Krajine, sjeverozapadne i sjeverne Bosne, kao i zbog grmljavine u istočnoj Bosni i istočnoj Hercegovini na snazi je narandžasto upozorenje.

U ostatku Bosne i Hercegovine, odnosno u dijelovima Hercegovine, centralne, jugoistočne i jugozapadne Bosne na snazi je žuto upozorenje.

Tako se na banjalučkom i prijedorskom području očekuju obilnije padavine od 30 do 60 milimetara po metru kvadratnom uz jače pljuskove praćene grmljavinom i nepogode praćene jakim vjetrom i pojavom grada.

"Budite spremni. Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode", navedeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Jači pljuskovi sa grmljavinom i nepogode u vidu obilnijih padavina, jakog i olujnog vjetra i pojava grada prognoziraju se za fočansku, trebinjsku i višegradsku regiju.

"Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i Budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni na žestoke oluje sa grmljavinom i zaštitite sebe od udara groma. Može doći do oštečenja imovine i drveća. Iznenadna poplava, udari vjetra i grad su mogući. Može se očekivati poremećaj u transportu i aktivnostima na otvorenom", navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Grmljavina se očekuje na livanjskom, mostarskom, sarajevskom i tuzlanskom području.