U nastojanju pružanja kvalitetne zdravstvene usluge za sve građane Tuzle naročito u oblasti ginekologije nabavljen je novi ultrazvučni uređaj. 

Foto: A. Bešić | Tuzlanski.ba

U okviru projekta "Unapređenje dostupnosti zdravstvenoj zaštiti za Rome/kinje na području Tuzlanskog kantona" nabavljen je ultrazvučni uređaj za Službu za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica Doma zdravlja Tuzla. 

Za ovaj projekat iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojeno je ukupno 187 hiljada KM, čime se pokazuje da marginalizirane skupine u Tuzlanskom kantonu nisu zaboravljene i zanemarene. 

Ovaj fond će omogućiti opremanje ginekološke ordinacije koja će biti dostupna svim građanima, a posebno Romkinjama.

Sevlid Hurtić, Ministar za ljudska prava i izbjeglice BIH rekao je kako je ovaj projekat primjer dobre i pozitivne stvari. 

"Tuzla je početak i primjer dobre stvari. Neki su bili zlonamjerni i govorili da će Romi ulaziti na jedna vrata, a ostalo građanstvo na druga. Ja to demantujem. Ovdje će biti za sve građane Grada Tuzle ginekološka ordinacija samo što je to romska populacija, po agendi koju smo mi usvojili u Vijeću ministara. Ukupno je izdvojeno 187 hiljada kako bi se riješila jedna ginekološka ordinacija i kupila oprema", kazao je ministar.

Dodaje kako želi da ovakvih ambulanti bude što više, te da se podiže svijest i romskoj populaciji jer "oni žive sa nama, a ne poput nas". 

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić naglasio je važnost podizanja nivoa zdravstvene zaštite svih građana.

"Ovo je projekat značajan za građane Tuzle i Grad Tuzlu. Projekat će pomoći inkluziji Romkinja i Roma posebno jer smo dobili jedan novi aparat za ginekologiju i preglede u toj oblasti, gdje ćemo podići nivo zdravstvene zaštite svih", kazao je.

Dodaje kako je inkluzija nešto što je veoma potrebno "posebno u marginaliziranim skupinama".

"U tu grupu spadaju Romi i grada Tuzle i Bosne i Hercegovine i veoma je bitno da ih uključimo u sve sfere društva i da im pružimo što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu", zaključuje. 

Samir Mačković direktor Doma zdravlja Tuzla iskazao je zadovoljstvo realizacijom ovakvog projekta. 

"Ovo je prvi projekat, a nadamo se i početak saradnje za popravljanje standarda posebno onog dijela građanstva odnosno maginalizirane skupine koje zaslužuju veću pažnju, bolju uslugu i bolje standarde za preglede", kazao je. 

Larisa Čorbić koordinatorica projekta kazala je kako je ove godine ljestvica projekata podignuta na viši nivo, a da se ovakvi projekti provode u kontinuitetu još od 2013 godine. 

"Nabavili smo ultrazvučni aparat za potrebe ginekologije koji će koristiti žene romkinje i sve druge žene koje svoje pravo ostvaruju u domu zdravlja Tuzla. Potrebe romske zajednice najbolje mogu prepoznati oni koji oni koji svakodnevno rade na terenu osluškujući njihove potrebe i na taj način napisati projekat, implementirati ga  i to nije doprinos samo Romima nego gradu Tuzla i Tuzlanskom kantonu", kazala je ona. 

Dodaje kako se od 2013 godine u 13 općina i gradova riješio pristup zdravstvene zaštite Roma, samo što oni "pogotovo starija generacija, nemaju informaciju kako i na koji način da ostvare svoja osnovna prava". 

U prošloj godini u Domu zdravlja Tuzla je bilo oko 69.500 pregleda i usluga, a od toga 13 hiljada samo ultrazvučnih pregleda ginekoloških i trudnica, što pokazuje da je ulaganje u opremu za ove svrhe itekako korisna investicija. 

Amra Habibović načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica kazala je kako će na ovaj način pružanje zdravstvene usluge biti mnogo kvalitetnije. 

"U zadnjoj godini dana naša Služba je dobila na kvalitetu pruženih zdravstvenih usluga nabavkom savremenog ultrazvučnog aparata koji između ostalog ima i mogućnost prikaza 3D i 4D ultrazvučne slike. Nabavkom ovog aparata, ne samo da su pacijentice i naše trudnice dobile na mogućnosti kvalitetnije diagnostike, nego je i nama, ljekarima, u znatnoj mjeri olakšan rad", pojasnila je ona. 

Ovaj projekat je implementiran zahvaljujući saradnji Doma zdravlja "Dr. Mustafa Šehović" Tuzla i udruženja roma "Euro Rom" Tuzla sredstvima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, a u okviru akcionog plana za rješavanje problema Roma/kinja u oblasti zdravstvene zaštite.