Libanski izvor je rekao da je do eksplozija došlo čak i u slučajevima kada je baterija bila odvojena od ostatka uređaja.

Reuters: Baterije u libanskim voki-tokijima bile ispunjene eksplozivom
Foto: Screenshot | Voki-toki Icom

Baterije voki-tokija koje je koristila libanska oružana grupa Hezbollah koji su eksplodirali ove sedmice bile su prožete visoko eksplozivnom smjesom poznatom kao PETN, rekao je za Reuters libanonski izvor upoznat sa komponentama uređaja.

Dodao je da eksploziv bilo izuzetno teško otkriti zbog načina na koji je bio integrisan u bateriju.

Stotine voki-tokija koje je koristila grupa eksplodiralo je u srijedu, dan nakon što su hiljade Hezbollahovih pagera detonirale širom uporišta grupe u Libanu.

Libanski izvor je rekao da je do eksplozija došlo čak i u slučajevima kada je baterija bila odvojena od ostatka uređaja.

Slike voki-tokija koji su eksplodirali pokazuju naljepnice s natpisima "ICOM" i "made in Japan". Icom je saopćio da je zaustavio proizvodnju modela identifikovanih u napadu prije deset godina, te da je većina modela koji su još u prodaji krivotvoreni, prenosi Reuters.

Yoshiki Enomoto, generalni direktor Icomovog odjela za sigurnost i trgovinu, rekao je za Reuters da je moguće da je stariji Icom uređaj modificiran da kako bi eksplodirao u željenom trenutku.

S obzirom da bi bilo teško ubaciti eksplozivnu napravu u glavni pretinac voki-tokija zbog čvrsto spakovane elektronike, vjerovatnije je da je eksploziv bio u bateriji koja se može odvojiti od uređaja, rekao je Enomoto japanskoj televiziji Fuji TV.