Program ima za cilj da žrtvama mina omogući da vode bezbrižan i život bez bola i da im se na taj način olakša reintegracija na tržište rada.

Njemačka ponovo pruža podršku žrtvama mina u Bosni i Hercegovini
Foto: Njemačka ambasada Sarajevo | Fitschen i Hadžimujagić

Ambasador Savezne Republike Njemačke Thomas Fitschen potpisao je danas još jedan ugovor sa direktorom nevladine organizacije "Mine Detection Dog Center" Nerminom Hadžimujagićem o obezbjeđenju sredstava u visini od 99.672 eura za podršku žrtvama mina u Bosni i Hercegovini.

Ovim projektom će za 18 žrtava mina biti omogućeno da im se još ove godine obezbijede najsavremenije proteze za noge i 14 silikonskih uložaka.

Program ima za cilj da žrtvama mina omogući da vode bezbrižan i život bez bola i da im se na taj način olakša reintegracija na tržište rada.

Dokaz za uspješnu integraciju onih koji su pogođeni u društvo se također može vidjeti na ovogodišnjim Paraolimpijskim igrama u Parizu: među ekipom igračima bosanskohercegovačke sjedeće odbojke koji su osvojili srebrnu medalju bile su tri žrtve mina koje su ove godine zahvaljujući njemačkim finansijskim sredstvima dobile proteze.

Bosna i Hercegovina i dalje spada u države koje su najviše pogođene nagaznim minama u svijetu. Nažalost, i danas - 27 godina nakon završetka rata - još uvijek dolazi do teških nesreća uzrokovanih minama u kojima ljudi u Bosni i Hercegovini stradaju.

Nadležni državni organ BHMAC procjenjuje da ukupan broj žrtava mina iznosi oko 8.000. Od toga, otprilike, 1.600 ubrajaju u poslijeratne žrtve.

Njemačka je do sada u Bosni i Hercegovini za rehabilitaciju žrtava mina stavila na raspolaganje oko 1,2 miliona eura, saopšteno je iz Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH.