Udruženje BH Novinari traži Izetbegovićevo izvinjenje zbog pokušaja relativizacije napada Huse Ćesira na fotografa
Foto: Tuzlanski.ba

Upućen je javni protest predsjedniku Stranke demokratske akcije zbog pokušaja relativizacije napada Huse Ćesira na fotografa portala 'Žurnal'.

Upravni odbor Udruženja BH novinari - BHN uputio je javni protest Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku Stranke demokratske akcije, zbog, kako navode, politički neodgovornog istupa i pokušaja relativizacije fizičkog napada na Adija Kebu, fotografa portala Žurnal, prenose agencije.

U saopćenju BHN-a se navodi kako je na konferenciji SDA za medije u subotu Izetbegović izjavio kako Huso Ćesir, čelnik SDA iz sarajevske općine Novi Grad, "nije napao fotografa, već kameru", čime je "na najdirektniji način opravdao nasilje i kršenje medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini, uključujući i pravo na siguran i dostojanstven rad".

"Osim što je primjer političke bahatosti i gluposti, Izetbegovićeva izjava o 'napadu na kameru' predstavlja zabrinjavajući pokušaj odbrane kriminalnog akta Huse Ćesira i solidarnosti s njim, samo zbog članstva u istoj političkoj partiji i navodnih 'ratnih zasluga', sugerirajući time kako se u Bosni i Hercegovini trebaju i medijske slobode žrtvovati radi ratnih zasluga pojedinaca", navodi se u saopćenju.

Upravni odbor BHN-a, dodaje se u saopćenju, smatra nedopustivim bilo kakvo opravdavanje napada na novinare, pogotovo ne u kontekstu ratnih ili drugih zasluga, a "najmanje što u ovom trenutku novinarska zajednica očekuje od Izetbegovića i najbrojnije bošnjačke političke stranke je osuda krivičnog djela te javno izvinjenje fotografu Adiju Kebi i uredništvu portala Žurnal".

Sankcioniranje neprofesionalnog postupanja

"U domen iste političke manipulacije i zamagljivanja pozadine napada na fotografa Žurnala – a to je pisanje ovog portala o kriminalnim i koruptivnim poslovnim poduhvatima Huse Ćesira, političara i vlasnika više privatnih kompanija - spada i Izetbegovićev poziv novinarskim udruženjima da 'iz svojih redova izbace samo jednog' novinara 'kome istina nije sveta'".

"Podsjećamo Izetbegovića da je novinarska i medijska zajednica jedina profesija u ovoj državi koja se sustavno i odgovorno, više od dva desetljeća, bavi sankcioniranjem neprofesionalnog postupanja novinara i medija kroz djelovanje Vijeće za štampu i online medije i Regulatorne agencije za komunikacije. Uz to, svaki građanin ove države, uključujući političara i biznismena Husu Ćesira, ima mogućnost, umjesto pesnica i psovki, protiv novinara koristiti legitimna sredstva demantija, pisma urednicima, žalbe Vijeću za štampu ili RAK –u i podnošenja tužbe za klevetu", navodi se u saopćenju Upravnog odbora BHN-a.

"U tom kontekstu, Upravni odbor BHN-a javno poziva Izetbegovića da, prije moralnih pouka, pošalje javno izvinjenje svim novinarima u Bosni i Hercegovini zbog ponašanja njegovog stranačkog kolege Ćesira, ali i zbog vlastitih, neodmjerenih i politički nekorektnih stavova o kršenju medijskih sloboda."