Osobe koje su zbog starosti, bolesti ili invalidnosti vezani za svoje domove, te zbog toga neće biti u prilici lično pristupiti na biračka mjesta moći će glasati u domovima putem mobilnog tima. 

U Tuzli u toku evidencija birača koji neće moći lično pristupiti glasanju
Foto: Ilustracija | Oglas je otvoren za pozicije u četiri grada

Gradska izborna komisija Tuzla obavještava stanovnike grada Tuzle da je u toku provođenje aktivnosti evidentiranja birača za glasanje na Lokalnim izborima 2024. godine koji će se održati u nedjelju 06 oktobra 2024. godine, a koji su zbog starosti, bolesti ili invalidnosti vezani za svoje domove, te zbog toga neće biti u prilici lično pristupiti na biračka mjesta.

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i važećim podzakonskim aktima, ovim osobama će biti omogućeno glasanje u domovima putem mobilnog tima.

Da bi to pravo ostvarili u obavezi su da se u što kraćem roku prijave putem telefona 035/307-394. Nakon toga, Gradska izborna komisija će, u skladu sa definisanom procedurom, blagovremeno izvršiti obilazak svih osoba kako bi utvrdila njihov status i u skladu s tim, potpisivanjem posebne izjave, potvrdila njihovu volju da na dan izbora glasaju u svojim domovima putem mobilnog tima.

Pravo na glasanje putem mobilnog tima mogu ostvariti samo one osobe čiji podaci od strane Gradske izborne komisije Tuzla budu uneseni u posebnu aplikaciju i to u krajnjem roku kojeg određuje CIK Bosne i Hercegovine, zbog čega je važno da se sve zainteresovane osobe za ovaj način glasanja prijave u što kraćem roku.

Također, Gradska izborna komisija Tuzla napominje da su sve ustanove koje djeluju na području grada Tuzle, a koje u okviru svog rada i djelovanja pružaju usluge brige za stare i iznemogle osobe u javnom ili privatnom vlasništvu, obavezne da Gradskoj izbornoj komisiji Tuzla dostave podatke za sve osobe koja su vezana za ustanovu, a koja imaju pravo glasa na predstojećim Lokalnim izborima, a sve s ciljem da se istima omogući ostvarivanje pomenutog prava putem mobilnog tima.