U Tuzli obilježena svetkovina "Svi sveti"
Foto: Tuzlanski.ba

Katolici širom svijeta, pa tako i oni u našoj zemlji, danas obilježavaju svetkovinu "Svi sveti". Ova svetkovina se obilježava u znak sjećanja na sve one koji su ispunili svoju vjersku zadaću - bili sveti kao što je svet i sam Bog.

Svetkovina "Svi sveti" datira iz IV stoljeća, a na današnji dan se obilježava od 835. godine, kada ju je na taj dan premjestio papa Grgur IV zbog prikladnosti da se nakon završene žetve i berbe lakše osiguraju hrana i piće za mnoštvo hodočasnika koji su dolazili u Rim.

"Svi sveti", kršćanska svetkovina koja se obilježava širom svijeta, u Tuzli je obilježena i prigodnom misom na Gradskom groblju Borić, koju je predvodio fra Niko Josić, župnik Župe Zvornik koji trenutno boravi u Franjevačkom samostanu u Tuzli.

„Crkva je jedan dan u godini odredila ko svetkovinu kada se sjećamo svih onih koji su živjeli svetim životom na zemlji. Tako da se spominju i oni koji nisu kanonizirani u crkvi ali su cijeli svoj životni vijek na zemlji posvetili lkubavi prema bOgu ibratu čovjeku.“, za RTV Slon izjavio je fra Mario Divković, gvardijan gvardijan Franjevackog samostana Sv. Petra i Pavla u Tuzli.

Članovi porodica i prijatelji dan poslije „Svi sveti“, na "Dušni dan" ili "Dan mrtvih" odlaze na groblja gdje za duše pokojnih pale svijeće i donose cvijeće, prisjećajući se trenutaka provedenih s njima. Ta dva dana su vrlo slična, samo što se na dan „Svi sveti“ štuju velikani, dok se na "Dušni dan" slave svi pokojni i onih kojih se sjećamo, ali i oni kojih se ne sjećamo. Treći dan jedanaestog mjeseca je u znaku sjećanja svih franjevačkih svetaca.

„To je za nas franjevce posebno značajno i važno jer i mi smo fratri i došli smo u Bosnu 1921. godine. Mnogi su naši fratri živjeći sa pukom ostavili svoje živote, baš doprinosili ljubavlju i solidarnosti prema drugom čovjeku.“, istakao je fra Mario Divković.

Na današnji dan vjernici se prisjećaju svih svetaca u katoličkoj crkvi, ali I osoba koje su za života činile velika djela.

(RTV SLON)