Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona u protekla 24 sata vatrogasne jedinice su pored više tehničkih imale i 15 intervencija na gašenju požara. 

U protekla 24 sata vatrogasci u TK gasili 15 požara: Najčešće gori nisko rastinje
Foto: Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik

Požar na gradskoj deponiji otpada u Kladnju je još aktivan. Tokom jučerašnjeg dana radilo se na dovozu zemlje na požarište.

''Oko 70% površine požarista je prekriveno i time je emitovanje dima znatno smanjeno ali je to još uvijek velika količina koja je opasna po ljudsko zdravlje i okolinu. Plan je da se iste radnje nastave danas i sutra'', saopšteno je iz Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla.

U Lukavcu je zabilježeno sedam intervencija na gašenju požara. U mjestu Svatovac, gdje je gorio otpad pored puta u blizini šume, u ulici Alekse Šantića-Hrvati, gdje je gorjelo nisko rastinje i vagoni koje je vatra u međuvremenu zahvatila. Nisko rastinje gorjelo je i u Titovoj i Bistaračkoj ulici, Puračiću, Crvenom brdu i Milinom selu.

U Živinicama su vatrogasci također imali više intervencija. Vatra je bila obuhvatila stare vagone na željezničkoj stanici, a na tri lokacije je gorjelo nisko rastinje. 

I u Srebreniku je došlo do požara niskog rastinja u mjestu Potpeć, a nisko rastinje je gorjelo i u Doboj Istoku gdje se vatra proširila i na stabla. 

Tuzlanski vatrogasci imali su jednu intervenciju gašenja požara na deponiji otpada Desetine.

Apeluje se na građane da budu posebno oprezni jer najčešće gori nisko rastinje koje u kombinaciji sa visokim temperaturama zraka i vjetrom može brzo razviti plamen i nanijeti velike posljedice.