Vatrogasne intervencije posljednjih dana su u porastu zbog sve većeg broja požara na području Tuzlanskog kantona. 

U protekla 24 sata vatrogasci na području TK gasili sedam požara: Deponija u Kladnju i dalje gori
Foto: Arhiva

U protekla 24 sata vatrogasne jedinice imale su nekoliko intervencija, a ukupno je ugašeno sedam požara. Požar na deponiji smeća u Kladnju i dalje je aktivan. Tokom jučerašnjeg dana radilo se na dovozu zemlje na požarište.

"Oko 70% površine požarišta je prekriveno i time je stvaranje dima znatno smanjeno ali je to još uvijek velika količina koja je opasna po ljudsko zdravlje i okolinu", saopšteno je iz Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla.

U Lukavcu su zabilježene tri intervencije na gašenju požara. U mjestu Dobošnica, gdje je požar zahvatio šumu. Na području Svatovca gorjela je divlja deponija, te trava i nisko rastinje u naselju Bokavići. 

Također, u Srebreniku u mjestu Crveno brdo gorjelo je nisko rastinje, kao i u Živinicama u naselju Šarenjak. U Općini Banovići također je intervenisano na gašenju požara niskog rastinja koje je ugrožavalo lokalne usjeve u mjestu Brezje. Doboj Istok zabilježio je isti slučaj požara. 

Visoke temperature predstavljaju rizik i veće šanse za nastanak požara, a u kombinaciji sa nemarom građana mogu izazvati velike posljedice.

Apeluje se na građane da budu posebno oprezni jer najčešće gori nisko rastinje koje u kombinaciji sa visokim temperaturama zraka i vjetrom može brzo razviti plamen i nanijeti velike posljedice.