Cjelodnevnim aktivnostima u Gradačcu obilježena je godišnjica od ubistva Nizame Hećimović koju je 11. augusta prošle godine ubio nevjenčani suprug Nermin Sulejmanović.

U Gradačcu obilježena godišnjica od ubistva Nizame Hećimović: Dužnost institucija je da nas štite!
Foto: Udruženje mladih Futura

Obilježavanje je počelo jutros u 9 sati okupljanjem na Trgu u Gradačcu odakle su se građani uputili ka mezaru ubijene Nizame Hećimović. Nakon toga, vratili su se ponovo na Trg gdje su tokom cijeloga dana podsjećali na ubistva žena u Bosni i Hercegovini i sistemske propuste, ali i zatražili od institucija bolji angažman.

''Pored svih izazova sa kojima se susreće Bosna i Hercegovina, nasilje nad ženama i djevojčicama prolazi neopaženo i nekažnjeno. Stoga, potrebno je poduzeti niz reformi s ciljem usklađivanja zakonodavnog i institucionalnog okvira, u svrhu efikasne borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama'', riječi su organizatora, Udruženja mladih Futura i Neformalne grupe građanki i građana Gradačca.

Vezani članak Femicidi u BiH: Nizama Hećimović je bila prekretnica promjena ili okidač za ogolijevanje sistema?

Iz Gradačca se danas šalje poruka da je rodno zasnovano nasilje ozbiljan i sveprisutan problem i onda kada je javnost fokusirana na druge teme.

''Vođeni sviješću da kao društvo još uvijek imamo snage da, prije svega, sebe korigujemo i prestanemo relativizirati nasilje nad ženama, ukazujemo na obavezu i dužnost svih institucija da svim kapacitetima štite i omoguće ostvarenje prava na dostojanstven i slobodan život svake žene i djevojčice'', rečeno je.

Vezani članak Od ubistva Nizame Hećimović u Tuzlanskom kantonu ubijeno još pet žena i dvoje djece

Uz neophodne reforme s ciljem usklađivanja zakonodavnog i institucionalnog okvira sa međunarodnim dokumentima koji nas obvezuju na zaštitu osnovnih ljudskih prava, uspostavljanje novih mehanizama prevencije i zaštite u svim lokalnim zajednicama mora biti prioritet, dodali su kazavši da ''naše društvo još uvijek ima šansu za ozdravljenjem jer na to nas zadužuju sve žrtve rodnozasnovanog nasilja''.

Obilježavanje godišnjice ubistva završeno je mirnom šetnjom kroz Gradačac uz transparente kojima su građani još jednom zatražili zaustavljanje svih oblika nasilja nad djevojčicama i ženama u Bosni i Hercegovini.