Posljednjih dana aktualizirano je pitanje zgrade Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona, s obzirom na to da je u objektu vršena procjena vrijednosti nekretnine, a priča se o tome da bi Kreka mogla objekat staviti na licitaciju kako bi smanjila vlastita dugovanja.

U čijem vlasništvu je zapravo zgrada BKC-a TK i je li opravdana zabrinutost o mogućoj prodaji?
Foto: Arhiva

Dugovanja Rudnika Kreka prelaze 159 miliona maraka, zbog čega je Vlada Federacije BiH u junu ove godine donijela Odluku o finansijskoj konsolidaciji. 

U Odluci je navedeno da ''finansijska konsolidacija obuhvata izmirenje dugovanja „Kreke“ nastalih zaključno do 31.12.2021. godine u ukupnom iznosu od 61.761.979,21 KM, u skladu sa Elaboratom opravdanosti finansijske konsolidacije i srednjoročnim planom razvoja „Kreke“ za period 2024-2026. godine.

Vezani članak Vlada FBiH donijela Odluku o finansijskoj konsolidaciji Rudnika Kreka

Ovaj proces podrazumijeva i prodaju neperspektivne imovine Kreke, uključujući nekretnine vrijedne nekoliko miliona maraka. Posljednjih dana aktualizirano je i pitanje zgrade Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona, s obzirom na to da je u objektu vršena procjena vrijednosti nekretnine. 

''Nismo upoznati s kojom namjerom je Rudnik Kreka angažovao stručnog procjenitelja vrijednosti objekta Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, čije prisustvo su evidentirali i mediji koji imaju redakcije u našem objektu i o tome izvjestili javnost, ali smo uvjereni da to neće utjecati na procese koje već duži period vode Vlada TK i Rudnik Kreka, kako bi objekat u kojem radimo napokon i zvanično postao javno dobro građana Tuzlanskog kantona'', oglasili su se iz BKC-a o ovoj temi.

Ni Vlada Tuzlanskog kantona nije ostala imuna na priču o prodaji ovog objekta u kojem je jedna od najvažnijih institucija kulture na našem području.

''Objekat BKC-a u Tuzli je javno dobro građana Tuzle i Tuzlanskog kantona i zvanično nismo upoznati sa razlozima posjete ovlaštenog procjenitelja vrijednosti nekretnine – objekta Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, kojeg su angažovali Rudnici uglja „Kreka“ Tuzla.  Istina, u katastarskim evidencijama je ovaj objekat još uvijek upisan kao vlasništvo Rudnika Kreka, ali upravama Elektroprivrede BiH i Rudnika Kreka, kao zavisnog društva u Koncernu, je moralo biti poznato da je Vlada Tuzlanskog kantona još davne 2000. godine kupila ovu nekretninu, te da je proces promjene vlasništva u Katastru u toku'', saopštili su iz Vlade Tuzlanskog kantona.

Naime, prema Protokolu zaključenom 21. augusta 2000.godine Rudnici uglja „Kreka – Đurđevik“, kako se tada privredno društvo zvalo, uz naknadu utvrđenu na osnovu procijenjene vrijednosti nekretnine, prenijeli su pravo raspolaganja i korištenja Bosanskog kulturnog centra u Tuzli na Tuzlanski kanton.

S tim u vezi Vlada Tuzlanskog kantona je na sjednici održanoj 2. oktobra 2000. godine donijela Odluku o odobravanju 8.441.800 KM na ime kupovine objekta Bosanskog kulturnog centra Tuzla od dotadašnjeg vlasnika Rudnika „Kreka – Đurđevik“ Tuzla. Dio ovih obaveza (4.441.800 KM) realiziran je kompenzacijom dugovanja Rudnika prema Budžetu Tuzlanskog kantona, a preostala četiri miliona KM povratom kredita Tuzlanskoj banci.

Ovom odlukom definisano je također da će se predmetni objekat knjižiti kao imovina Tuzlanskog kantona, a slijedom svega navedenog 4. novembra 2000. godine zaključen je i Ugovor o prijenosu prava korištenja i raspolaganja nad nepokretnostima u državnoj svojini.

Godinama kasnije, 21. maja 2009. godine tadašnji direktor BKC-a Tuzla je zadužen da u ime Vlade Tuzlanskog kantona, u skladu sa propisima i u saradnji sa Kantonalnim pravobranilaštvom poduzme sve neophodne radnje u postupku legalizacije i uknjiže predmetnog objekta kod nadležnog Zemljišno knjižnog ureda.

''Sve naprijed navedeno jasno i nedvosmisleno pokazuje da Rudnici uglja „Kreka“ nemaju niti razloga niti prava da vrše procjenu nekretnina koje nisu njihovo vlasništvo. S druge strane, još jednom ponavljamo da Vlada Tuzlanskog kantona BKC smatra nosiocem i kičmom kulturnih dešavanja u Tuzlanskom kantonu, te da će on, kao takav, i dalje vršiti svoju djelatnost'', dodali su iz Vlade TK.

Iz Bosanskog kulturnog centra kažu da će svoju misiju nastaviti i u narednm periodu, baš kako su to uspješno radi i u prethodnih 27 godina.

''Uvjereni smo da na putu širenja platforme i otvaranja naših vrata svima koji žele stvarati nove
vrijednosti u kulturi pod našim krovom, nema onih koji imaju razloge taj proces zaustaviti i da ćemo nakon što u novembru obilježimo 70 godina od otvaranja Radničkog doma „Moša Pijade“, pod imenom Bosanskog kulturnog centra TK obilježiti još mnogo jubileja i godišnjica'', zaključili su iz BKC-a.