Ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona koja je zapaljena u socijalnim nemirima prošle godine danas se u organizaciji Sindikata solidarnosti TK-a okupilo više od 400 nezadovoljnih radnika propalih firmi s područja Tuzle i Tuzlanskog kantona i građana Tuzle da bi obilježili godišnjicu februarskih protesta. 


Iako je bilo najavljeno da bi se na današnjim mirnim protestima odnosno obiježavanju 7. februara mogo okupiti više od 1.000 ljudi, to se nije dogodilo. Razlog tome vjerovatno je i činjenica da su mnogi zbog hladnog vremena i vremenskih neprilika odlučili ostati u svojim toplim domovima.

"Evo godina dana je prošla kako se narod pobunio protiv kriminalne i korumpirane vlasti, nažalost ništa se nije promijenilo na bolje. Ako nastave da se bore samo za svoje interese a ne za interese građana možemo očekivati ponovo eskalaciju nasija" rekao je za Tuzlanski.ba jedan od obespravljenih radnika.

Sa mjesta odakle je prije tačno godinu dana krenuo socijalni bunt predstavnici Sindikata solidarnosti su poručili da će svaka naredna vlast u Tuzlanskom kantonu imati rok od 100 dana da počne rješavati radničke probleme.

- Naša mini revolucija 7. februara prošle godine nije polučila očekivane rezultate. Čak nismo zadovoljni ni s Vladom TK-a u čijem smo izboru sami učestvovali - kazao je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti TK-a.

Jedino pozitivno, kako je istakao, što su vlasti do danas uradile, jeste da su osigurale zdravstveno osiguranje za radnike koji to nisu imali, kao i prijedlog kantonalne vlade koji se odnosi na smanjenje broja ministarstava, s 12 na osam.

- Zahtjevi radnika su prioritetni, a to su izrada novog zakona o stečaju kojim tražimo da radnik bude u prvom isplatnom redu. Siguran sam da bi tada bilo mnogo manje stečajnih postupaka. Tražimo povezivanje radnog staža za sve radnike, bez obzira na to da li dolaze iz privatne ili društvene firme, jer radnik iz privatne firme nije kriv što mu nisu uplaćivani doprinosi - poručio je Kopić.

Dodao je da zahtjevima traže i oslobađanje krivične prekršajne odgovornosti za sve učesnike februarskih protesta.

- Mi smo dali stotinu dana da se počnu rješavati naši zahtjevi. Onog momenta kada vidimo da vlasti ne rade na tom fonu mi ćemo pozvati radnike, građane i ostale da rušimo tu vlast- istakao je predsjednik Sindikata solidarnosti TK-a.

Pored obespravljenih radnika propalih, uništenih i pokradinih firmi današnjem mirnom okupljanju odnosno obilježavanju 7. februara prisustvovali su i brojni građani Tuzle i Tuzlanskog kantona koji du došli dati podršku radnicima baš kao što je to bilo i prije tačno godinu dana.

Pored Tuzle 7. februar obilježen je i u svim većim gradovima Federacije BiH bez nasilja mirno i dostojanstveno.