Foto: Tuzlanski.ba

Danas je u Tuzli na Trgu slobode bilo najavljeno okupljanje građana Tuzle u znak podrške Maršu solidarnosti u Parizu.

Povod za mirno okupljanje građana na Trgu slobode je Marš solidarnosti koji se uz jake i neviđene mjere sigurnosti danas od 15:00 sati održava u Parizu.

Pozivu na mirno okupljanje odazvali su se gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, šefica Kabineta gradonačelnika Tuzle Svjetlana Kakeš, predsjednik Fondacije Istina Pravda Pomirenje Sinan Alić i tek nekoliko novinara te građana Tuzle koji ili nisu na vrijeme bili informisani o ovom događaju ili jednostavno nisu željeli podržati ovaj skup.

- Poruka bi bila da se bezumlje mora zaustaviti, bez obzira gdje je, bez obzira ko je izvršilac ili žrtva. Htjeli smo da građani izađu u većem broju, da se solidarišu s onima koji se suprotstavljaju tom bezumlju - kazao je Sinan Alić, građanin Tuzle.

Međutim, ovom okupljanju se, pored medija, odazvao veoma mali broj građana koji, prema Alićevim riječima, kako u Tuzli, pa tako i u BiH, reaguju samo kada se to dogodi njima.

- Kada se dogodi negdje u svijetu, to se nas puno „ne tiče“. Ali i ovo okupljanje Srebreničanki govori o nama. Nikad, ni kada se jubilarno nešto dešava nema više od stotinu ljudi. Ne znam u čemu je problem. Danas je minimum solidarnosti bio da do 15 sati ne sjedimo kod kuće ili u kafiću, nego da budemo ovdje, da povećamo taj broj od milion koji je u Parizu - istakao je Alić.

Tačno u 15:00 sati brojne novinarske ekipe došle su kako bi popratili najavljeni događaj i o tome izvijestili javnost.

Nije bilo teško prebrojati da je današnjem mirnom okupljanju na Trgu slobode u Tuzli u znak podrške Maršu solidarnosti u Parizu bilo prisutno više novinara nego onih koji su došli da na mirne demonstracije protiv terorizma. (Tuzlanski.ba)