Novac ili blokada: Novi protesti u ponedjeljak (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Novi protesti u našem gradu najavljeni su za ponedjeljak. Kako nam je kazao Hasan Užičanin, Sindikalista Fabrike obuće ''Aida'', proteste su radnici te fabrike uredno najavili MUP-u TK, a prema njegovim saznanjima, u ponedjeljak će protestvovati i radnici Livnice čelika Tuzla, kojima je danas isključena i struja u fabrici a prije neki dan isključena im je i voda, piše Tuzlanski.ba.

Podsjetimo, obije ove fabrike su u nadležnosti Vlade TK.

''Razočarani smo današnjim odgovorom Vlade TK na naše zahtjeve. Ovome izgleda nema kraja. Sad lopticu prebacuju na Skupštinu TK. Mi smo u nadležnosti Vlade TK a ne u nadležnosti Skupštine i Vlada TK treba da rješava naše probleme. Želimo osim materijalne pomoći da nam uvežu radni staž od 18 godina koliko nam duguju i više nas neće vidjeti očima'' - kazao je za naš portal Hasan Užičanin iz Sindikata ''Aide''.

Hasan je dodao da će se radnici u ponedjeljak u 9 ujutro okupiti u krugu fabrike odakle će krenuti na proteste. Da li će to biti ispred zgrade Vlade TK ili ispred BKC-a gdje će se održavati sjednica Skupštine TK ostaje da vidimo kao i da li će opet doći do blokade sabraćajnica u našem gradu jer nam to Užičanin danas nije mogao potvrditi.

U ponedjeljak će se okupiti i radnici okupljeni u Sindikat Solidarnosti.

''Mi u ponedjeljak idemo pred BKC gdje će se održavati hitna sjednica Skupštine TK. Želimo da vidimo da li će se formirati nova Vlada TK i izabrati premijer ali i da vidimo šta će biti u vezi sastanka Skupštine i Vlade na kojem treba biti odlučeno kako da se riješe zahtjevi radnika koji su danas prezentirani poslanicima u Skupštini TK'' - potvrdio nam je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata Solidarnosti.

Poslanici u Skupštini TK danas su radnicima Sindikata Solidarnosti pokušali objasniti šta je u njihovoj nadležnosti a šta u nadležnosti Vlade TK. Još jednom su podsjetili da Odluke koje se tiču Budžeta i isplate pomoći radnicima donosi Vlada TK a ne Skupština TK. Poslanici u Skupštini TK iskazali su spremnost da pomognu radnicima koliko je to u njihovoj moći i nadležnosti.

U vezi zahtjeva radnika ''Aide'' kao i zahtjeva radika okupljenih u Sindikat Solidarnosti, oglasila se i Vlada TK:

''S obzirom da Vlada Tuzlanskog kantona nije odlučivala, niti je u ovom trenutku nadležna da odlučuje o zahtjevima za odobravanje jednokratne novčane pomoći radnicima drugih firmi, zauzela je stav da i zahtjev Sindikata Fabrike obuće "Aida" d.d. Tuzla od 27. novembra razmatra u saradnji s Kolegijem Skupštine Tuzlanskog kantona, zajedno sa zahtjevima Sindikata Solidarnosti. 

Vlada je također razmotrila zahtjeve Sindikata Solidarnosti od 26. novembra te s obzirom da su navedeni zahtjevi naslovljeni na Skupštinu Tuzlanskog kantona, Vlada Tuzlanskog kantona izražava spremnost da zajedno sa Kolegijem Skupštine Tuzlanskog kantona, sagleda zakonske i finansijske mogućnosti za njihovo rješavanje, saopćeno je iz Vlade TK.''

(Tuzlanski.ba)