Državni inspektorat Republike Hrvatske danas je objavio saopštenje u kome se navodi da je Inspekcija zaštite prirode pokrenula pravni postupak protiv investitora koji radi na izgradnji male hidroelektrane „Una-mlin“ na rijeci Uni.

Obustavljena gradnja male hidroelektrane na Vrelu Une
Foto: Facebook | Vrelo Une

Investitoru je rješenjem zabranjeno obavljanje bilo kakvih radnji i radova na izgradnji hidroelektrane snage 160 kW, na zemljištu označenom kao k.č.1287/6, k.o. Neteka, koje se nalazi u području ekološke mreže Natura 2000, pod nazivom „HR 2001069 Kanjon Une“.

Ova odluka donesena je jer radovi nisu prošli neophodnu ocjenu prihvatljivosti za područje ekološke mreže, što je ključni korak u zaštiti prirodnih resursa i očuvanju biodiverziteta.

Ovaj potez Državnog inspektorata dočekan je sa velikom radošću od ekoloških aktivista i lokalnog stanovništva koje se snažno protivi izgradnji hidroelektrane u jednom od najzaštićenijih prirodnih područja.

"Nastavno na traženje inspekcije zaštite prirode Državnog inspektorata, Zavod za zaštitu okoliša i prirode dostavio je Državnom inspektoratu izvještaj u kojem se navodi da je provedenim radovima došlo do štetnog uticaja na prirodu, a u kojem se navodi i da se ne može isključiti i daljnji negativan uticaj provedbe zahvata kako na ciljeve očuvanja i ukupnosti područja ekološke mreže tako i na bioraznolikost u postpunosti", saopšteno je iz Inspektorata. 

Dodali su, kako borba za Unu još nije gotova ali da je ovo velika pobjeda.