Sutra do 14 sati nekoliko porodica mora napustiti kolektivni smještaj Doma penzionera (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Sutra do 14 sati nekoliko porodica mora napustiti kolektivni smještaj Doma penzionera Tuzla, a još uvijek nemaju svoje kuće koje su uništene u majskim poplavama i klizištima niti neki alternativni smještaj.

Ispred Doma penzionera Tuzla danas se odvijala drama. Nekoliko porodica koje su izgubile domove u majskim poplavama i klizištima u Tuzli, dobile su obavijest da moraju sutra (četvrtak, 8.1) do 14 sati napustiti ovu ustanovu u kojoj su živjele zadnjih osam mjeseci.

Naime, problem je nastao zbog toga što te porodice nisu na vrijeme konkurisale u Gradskoj upravi Tuzla za novčana sredstva za stanarinu, sa kojima bi po proglašenju prestanka prirodne nesreće u Tuzli morali plaćati kiriju za stanovanje u ovoj ili nekoj drugoj ustanovi, kući ili stanu.

Većina porodica smještenih u Domu penzionera Tuzla više tu ne stanuje. Našli su stanove, i Grad Tuzla im plaća kiriju.

Ovi koji nisu našli stanove, koji su ostali u Domu penzionera su također trebali konkurisati za novac za kiriju da bi platili smještaj u Domu po prestanku prirodne nesreće u Tuzli.

Nekoliko porodica je uredno predalo aplikacije za kirije i tako platilo smještaj u Domu penzionera, dok njih nekoliko kažu da nisu znali da to treba da urade, drugi opet kažu da su znali ali zakasnili na konkurs zbog bolesti ili privatnih problema, a treći opet kažu da im je pogrešne informacije dala Civilna zaštita Grada Tuzla, te da im je rečeno da samo oni koji idu negdje u stanove moraju konkurisati za plaćanje kirije dok ovi koji su smješteni u Dom penzionera Tuzla ne moraju.

Iz Civilne zaštite Tuzla kažu da su po nekoliko puta građane informisali šta im je činiti ali da će naći neko riješenje za stare i bolesne da sutra ne budu na ulici, dok ovi koji nisu stari a ni bolesni i koji su svojom greškom, namjerno ili ne namjerno zaboravili konkurisati u predviđenom roku za kiriju, ipak morati sutra do 14 sati na ulicu. Jer Dom penzonera Tuzla nije više zakonskoj  mogućnosti da im osigurava sve što je i do sad.

Važno je napomenuti da tih nekoliko porodica zadnjih 3-4 dana nije dobijalo ni hranu. Ove porodice koje su uredno aplicirale za kiriju i koje ostaju u Domu penzionera i dalje kažu da su te osobe same krive što idu na ulicu, jer su trebale biti odgovornije po tom pitanju kao što su i ostali. (Tuzlanski.ba)