Foto: Tuzlanski.ba

Rijetki su gradovi u Bosni i Hercegovini koji se mogu pohvaliti da posjeduju sunčani sat. U prilogu vam donosimo zapažanje i prijateljsku sugestiju studenata godine Odsjeka za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Najinteresantniji se nalazi u Travniku na zidu Hadži Ali-begove džamije a četiri se nalaze i u Sarajevu. U Tuzli se nalazi sunčani sat za koji rijetki Tuzlaci uopće znaju da postoji a u konstrukcionom smislu je pravo remek djelo.

suncani-sat-tuzla3I u umjetničkom predstavlja pravi kuriozitet. Fascinantnost sunčanim satovima ogleda se u tome da bacač sjene, na izrađenim vremenskim podiocima, sjenom pokazuje vrijeme u satima, minutama a najprecizniji i u sekundama.

Sunčani sat u Tuzli je pravilno orjentisan prema glavnim stranama svijeta. Postavljen je na mjesto sa precizno određenim geografskim koordinatama koje su i ugravirane u njegovom podnožju.

Izgrađen je na stubu, na kojem se zapravo nalaze 2 bacača sjene u obliku trokutića. Na istočnoj strani sata (pokazuje vrijeme od izlaska Sunca do kulminacije - lokalno podne) i zapadnoj (pokazuje vrijeme od kulminacije Sunca do njegovog zalaska). Na vrhu stuba postavljena je Zemlja sa pravilnom nagnutošću rotacione ose. Na satu je naznačena i vremenska zona GMT +2 (iako se Bosna i Hercegovina nalazi u GMT +1). Sat se nalazi na platou – ispred ulaza u dvoranu Mejdan.

suncani-sat-fakultetPored svih navedenih specifičnosti, ovaj sat krasi još jedna, najveća od svih. Sunčani sat je sa istočne i zapadne strane okružen - čempresima! Čempresi su posađeni iz još neutvrđenih razloga ali je očigledno da je onaj koji je naredio da se postave u sunčanom satu prepoznao neki stub nepoznatog porijekla iako je na njemu stoji natpis - sunčani sat. Ispred sata se također nalazi prepreka – klupa, koja ne bi smjela tu stojati.

Sunčani satovi se postavljaju na vidna i prometna mjesta, gdje će svojom pojavom privući pažnju prolaznika i povećati atraktivnost grada u kome se nalazi. Ako želimo Tuzlu kao grad turizma moramo više učiniti da to i postane. Sunčani sat se treba (mora) dislocirati na Soni trg, Panonska jezera ili neko prometnije, uočljivije mjesto.

Mr. sc. Edin Hadžimustafić, prof. geografije