Što se tiče Donje Jablanice, koje je naviše pogođena, non-stop se radi na tome da se izvuku unesrećeni.

Strah od novog vala: U toku evakuacija još jednog zaseoka na području Jablanice!
Foto: Ilustracija | U toku evakuacija

U toku je evakuacija zaseoka u blizini mjesta Aleksin han, ispod Komadinova vrela, potvrdio je Darko Juka, šef Odjela za odnose s javnošću Vlade HNK-a dodavši da se u Donjoj Jablanici, koja je najviše pogođena, također izvlače oni čije su kuće stradale. 

"U toku je evakuacija jednog zaseoka u blizini mjesta Aleksin han, ispod Komadinova vrela gdje se formirala neka neprirodna akumulacija, voda koju je zaustavila željeznička pruga, odnosno taj nasip, te da ne bi došlo do pucanja i novog vala izvlače se ljudi kako ne bi došlo do novih stradavanja", rekao je Juka.

Što se tiče Donje Jablanice, koje je naviše pogođena, non-stop se radi na tome da se izvuku unesrećeni:

"Radi se na tome da se sklone oni čije su kuće stradale, da se povuku prema Jablanici i nažalost, imamo informacije i o mrtvima na terenu, pa i ta tijela treba izvući."

Iz Saveza Gorskih Službi Spašavanja u BiH – GSSUBIH, kažu kako zasad nemaju nikakvih informacija s mjesta tragedije, jer ne mogu stupiti u kontakt sa svojim kolegama koji su ušli u Jablanicu. Najvjerojatnije nemaju signala tako da ne možemo stupiti u kontakt s njima, kazali su iz GSS-a u BiH. Dodali su kako prema Jablanici idu spasitelji i iz ZHK i Kantona 10.