U saopćenju se navodi da je Kantonalna uprava civilne zaštite TK jutros od 4 sata u stalnom kontaktu sa službama u pogođenim područjima.

Tuzlanski kanton se stavio na raspolaganje poplavljenim mjestima u BiH
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Poplave u dijelovima BiH

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić povodom tragičnih dešavanja u Hercegovini  uputio je izraze sućuti stradalima i izrazio spremnost Vlade TK da pruži svaki oblik pomoći, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Tuzlanskog kantona.

"Povodom prirodne nesreće koja je na žalost rezultirala i tragičnim ishodima na području Jablanice, u ime građana Tuzlanskog kantona, Vlade TK i svoje ime, porodicama stradalih izražavam najdublje žaljenje. Teško je naći riječi koje bi u ovakvim trenucima mogle donijeti utjehu onima koji su izgubili svog najbližeg. Posljedice poplava uzrokovale su veliku tragediju i nenadoknadiv gubitak za porodice, ali i cijelu Jablanicu, Hercegovačko-neretvanski kanton i Bosnu i Hercegovinu u cjelini. Istovremeno, svima koji su povrijeđeni ili na bilo koji drugi način pogođeni ovom nesrećom želimo brz oporavak.

Vezani članak U Federaciji BiH proglašeno stanje prirodne nesreće

Duboko potreseni jutrošnjom viješću o razornom djelovanju prirode koje je, osim stradanja ljudi, uzrokovalo i znatne štete na infrastrukturi, dijelimo bol i izražavamo spremnost Tuzlanskog kantona da pružimo svaki oblih podrške i pomoći općinskim i kantonalnim vlastima u Jablanici i HNK u borbi koja nam svima tek predstoji", kazao je premijer Halilagić.

Vezani članak ANKETA: Da li CIK treba odgoditi Lokalne izbore u nedjelju?

U saopćenju se navodi da je Kantonalna uprava civilne zaštite TK jutros od 4 sata u stalnom kontaktu sa službama u pogođenim područjima, a na zahtjev Grada Konjic u ovo područje je već upućena pomoć u neophodnim materijalno - tehničkim sredstvima.

Istovremeno kontakti su ostvareni i sa nadležnima u Fojnici i Jablanici, te će, ukoliko bude iskazana potreba i na ova područja biti upućena pomoć. Službe civilne zaštite u Tuzlanskom kantonu su u stanju pripravnosti i spremne da odgovore na svaki zahtjev pogođenih područja kako bi se što kvalitetnije odgovorilo u zbrinjavanju unesrećenog stanovništva, saopšteno je.

Podsjećamo, intenzivne padavine, koje su pogodile dijelove Bosne i Hercegovine, prouzrokovale su klizišta/odrone, odnoseći ljudske živote i nanoseći ogromne materijalne štete. 

Prema posljednjim informacijama, život je izgubilo 14 osoba.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine najavilo je da će aktivirati sve dostupne mehanizme, uključujući i EU operativni centar.