Izvorište Toplice koje se nalazi na području Živinica, a od kojeg se vrši snabdijevanje Tuzle, Lukavca i Živinica, ovih dana je pod upitnikom jer su presušile površinske vode. 

Šta se dešava sa izvorištem Toplice? Živinice optužuju Vodovod Tuzla, iz Vodovoda uputili demant
Foto: Tuzlanski.ba | Demantuju navode gradonačelnika Živinica

Gradske vlasti Živinica tvrde da je uzrok toga odvođenje vode od strane Vodovoda Tuzla kojeg su jučer optužile za grubo kršenje zakona.

Odvod je izvršen bez poštivanja ugovora i osiguravanja biološkog minimuma, čime je lokalna fauna dovedena na rub totalnog uništenja, naveli su.

Voda je, prema njihovim navodima, iznenada odvedena iz korita bez bilo kakvih upozorenja ili pregovora. Upitan je opstanak endemičnih vrste, uključujući jedinstvene vrste žaba i kornjača, koji su obitavale na ovom području.

"Nećemo dozvoliti da ovako značajan ekosistem i blago ovog kraja budu uništeni. Bez obzira na esktremne suše, ne smije se ugroziti ovaj vodotok. Ovo je neviđena drskost od strane Vodovoda Tuzla, uputili smo poziv i inspekciji.  Zahtijevamo da se voda odmah vrati u korito i biološki minimum osigura bez odlaganja," rekao je Began Muhić, gradonačelnik Živinica koji je jučer samoinicijativno posjetio izvorište. 

Uz njega je bio i Sead Noćajević, profesor i ekološki stručnjak koji je kazao da su ovo ''tužni dani za zajednicu''.

''Uništena je fauna koja je bila jedinstvena za ovo područje, s vrstama koje žive isključivo na Toplici. Ukoliko se voda ne vrati u roku od 24 sata, građani će pokrenuti proteste,“ izjavio je Noćajević.

Vodovod Tuzla je odmah danas sazvao konferenciju za medije na kojoj su demantovali navode gradonačelnika Živinica. Objasnili su na koji način funkcionište ovo izvorište. 

''Mi trenutno uzimamo negdje od 90-105 litara sekundne proizvodnje vode za ova mjesta. Zahvata se količina koja je podzemna, transport se vrši gravitacijski, bez pumpanja. Gradu Živinice prema sporazumu pripada 20% vode od ukupno zahvaćenog izvorišta Toplice. Mi njima dajemo 60% zahvaćene količine vode’’, kazao je Esad Hasanović, rukovodilac distribucije u Vodovodu Tuzla.

Situacija na Toplicama zahtijeva akciju kako bi se sačuvao ekosistem, ali način na koji to radi Muhić nije ispravan, kažu iz Vodovoda. 

''Muhić je ishitreno reagovao, bez najave je otišao, bez poziva da i mi učestvujemo, da zajednički rješavamo problem. Mi ovdje trebamo djelovati kao struka u smislu smanjenja gubitaka i ulaganja u sredstva za održavanje. Moramo imati izuzetne odnose i rješavati probleme'', kazao je Vekaz Kadić, tehnički direktor Vodovoda.

Dodali su i da Vodovod Tuzla ulaže godišnje 3-4 miliona na održavanju cjevovoda  zaštiti izvorišta, a da manjak količine površinske vode na izvorištu Toplice predstavlja puno veći problem.

''Problem je i nelegalna gradnja u zaštitnim zonama koja narušava zadnjih 10 godina ovo izvorište i smanjuje mu kapacitet koji mi pokušavamo da sačuvamo'', dodali su iz Vodovoda Tuzla.

Gradske vlasti Živinica jučer su saopštile da ukoliko se voda ne vrati u roku od 24 sata, krenut će i u proteste.