Danas su potpisani ključni ugovori za projekte upravljanja otpadom u Živinicama i Lukavcu, ukupne vrijednosti 391.000 KM.

Skoro 400 hiljada maraka za upravljanje otpadom u Lukavcu i Živinicama
Foto: Vlada FBiH | Potpisivanje ugovora

Jedan od potpisanih ugovora obuhvata sanaciju i zatvaranje postojeće deponije komunalnog otpada u Lukavcu, s izgradnjom pratećih sadržaja prilagođenih regionalnom konceptu odlaganja otpada, a potpisan je sa sa gradonačelnikom Lukavca Edinom Delićem.

Vrijednost ovog projekta iznosi 141.000 KM i dio je šireg plana sanacije općinskih odlagališta komunalnog otpada u Federaciji BiH.

Nasiha Pozder Federalna ministrica okoliša i turizma je potpisala ugovor s direktorom Javnog preduzeća "Eko-Sep" d.o.o. Živinice, Selmirom Šljivićem, za nabavku radne mašine - kombinirke za manipulisanje otpadom na odlagališnoj plohi nove Regionalne deponije JP "Eko-Sep" u Živinicama. Ovaj projekt vrijedan je 250.000 KM i dio je inicijative za razvoj modernih odlagališta otpada u regiji.

Ovi projekti su dio "Kapitalnog transfera drugim nivoima vlasti i fondovima - Akcionog plana Strategije okoliša", koji je odobren Budžetom Federacije BiH za 2024. godinu, saopštilo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma. 

"Mi radimo na Federalnom planu upravljanja otpadom i strateški želimo upravljati procesima. Podrška za ova dva vrijedna projekta na sjeveroistoku naše zemlje je u pravcu razvoja modernih odlagališta otpada.

Uvećali smo ovogodišnji budžet za ove namjene, a kako budu realizirani projekti i spremnost da se prave novi kvalitetni projekti, mi ćemo tražiti veći budžet u 2025. godini.

I Lukavac i Živinice su sredine koje imaju industriju, brojno stanovništvo, pa samim tim i velike izazove s odlaganjem otpada i nadam se da će podrška s federalnog nivoa vlasti pomoći da ove lokalne zajednice budu efikasnije u ovoj oblasti i zaštiti životne sredine", kazala je ministrica Pozder.