SIPA lišila slobode dvije osobe identifikovane na snimku trgovine oružjem (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije BiH, po naredbama Suda i Tužilaštva BiH pretresli su danas jedan objekat na području Sarajeva i slobode lišili dvije osobe.

Navedene osobe se dovode u vezu sa spornim snimkom italijanskog novinara i lišene su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom.

Pretresom objekta pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji će se u daljem postupku koristiti kao dokazi.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, nadležni tužilac Tužilaštva BiH će odlučiti o daljem statusu osoba lišenih slobode, saopćeno je iz SIPA-e.

Luigi Pelazza, novinar popularne italijanske emisije Le Iene, uradio je videoreportažu o prodaji ilegalnog oružja u Bosni i Hercegovini, koja je prikazana u programu Italia 1. Novinarski prilog pod nazivom “Gde ISIL kupuje oružje za napad na Evropu” izazvao je buru rasprava na italijanskim društvenim mrežama, a nemali broj osoba izrazio je sumnju u prilog koji u negativnom kontekstu prikazuje Bosnu i Hercegovinu kroz priču koju čujemo dok talijanski novinar putuje širom države.

Na početku reportaže koja traje skoro 19 minuta, Pelazza je otputovao u Sarajevo kako bi pokazao kako lako potencijalni teroristi ISIL-a mogu da nabave oružje i prebace ga u Evropu. Na snimkama skrivene kamere snimao je susret sa svojom “vezom” u Bosni i Hercegovini koja ga je povezala s prodavcima oružja u raznim dijelovima BiH. Njegova veza iz Bosne i Hercegovine ugostila ga je u svojoj kući, gdje mu je ispričala o svojoj kriminalnoj prošlosti u Italiji, sadašnjem životu u Sarajevu i o tome kako su navodno nedavno prokrijumčarili 500 automatskih pušaka AK-47 u Holandiju.

Ovaj novinarov domaćin pohvalio se kako njegove puške dostižu cijenu od dva kilograma kokaina po komadu, što su mnogi u komentarima ismijli, kao i većinu viđenog u prilogu.

U prilogu se može se vidjeti kako novinar kupuje staru vojnu pušku od nepoznatih osoba negdje sjeverno od Mostara i kao je isprobava izvan naselja Vojno pored Neretve. Pušku je prije toga platio 75 eura porodici kojoj je, kao i svim svojim sagovornicima, sakrio lice. Osim ove puške Pelazza je probao mašinku, automatsku pušku AK-47, ručne granate, pištolj … a neke od njih je i kupio. Na kraju mu je ovaj “domaćin” objasnio kako da prokrijumčari oružje u automobilu, na koje granične prelaze treba da ide i kakav miris da koristi kako bi zavarao pse da ne otkriju barut. Novinar se navodno uputio prema granici Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske kod Slavonskoga Broda, odakle je autoputem krenuo prema Sloveniji i ušao Trst.

Popularna talijanska emisija Le Iene emituje se na Berluskonijevom kanalu Italia 1. Ovo izdanje emisije Hijena pogledalo je do sada čak 22 miliona gledalaca, objavio je Kurir.