Od nove školske godine, učenici osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu imat će priliku pohađati sekciju pod nazivom “Bosančica”.

Simbol bh. naslijeđa: Školarci u TK u novoj školskoj godini mogu pohađati sekciju ''Bosančica''
Foto: Ilustracija | Čuvanje bh. identiteta

Ovo drevno pismo, koje je do sada bilo prisutno uglavnom u naučnim krugovima, sada će biti dostupno osnovcima i srednjoškolcima u školama u TK za izučavanje, unoseći u njihove učionice djelić bogate historije naše domovine.

U tom kontekstu, u organizaciji Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona proteklih dana je održano stručno usavršavanje za nastavnike i profesore koji će voditi ovu sekciju u svojim školama.

''Bosančica je više od običnog pisma; to je simbol naše kulturne baštine. Na njemu su ispisane povelje bosanskih banova i kraljeva, a sada će naši učenici imati priliku upoznati se s ovim važnim periodom naše historije. Učenje bosančice nije samo sticanje novih vještina, već i čin povezivanja s korijenima naše države'', riječi su Ahmeda Omerovića, ministra obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Uvođenje bosančice kao sekcije je samo jedan, ali iznimno značajan dio velikog mozaika koji čuva i njeguje naš identitet.

''Svaki put kada se intonira Državna himna, kada grb Bosne i Hercegovine ponosno stoji na svjedodžbama i diplomama, kada obilježavamo značajne datume u našim obrazovnim ustanovama, mi dokazujemo da je Bosna i Hercegovina u našim srcima.  Naša briga o državnosti nije samo formalnost; to je strast, predanost i ljubav prema našoj državi. Kroz ovakve inicijative, osiguravamo da nove generacije rastu svjesne svoje prošlosti, ponosne na svoje naslijeđe, i spremne da čuvaju i grade budućnost Bosne i Hercegovine'', istaknuo je.

U prve razrede osnovnih škola na području kantona ove godine je upisano oko 3500 učenike, a ukupan broj osnovaca je 34 hiljade. Kada je riječ o srednjim školama, u školske klupe danas će sjesti 14 hiljada đaka.