SDA: Krajnje je vrijeme da Dodik bude zaustavljen
Foto: Tuzlanski.ba

Stranka demokratske akcije smatra da je najava Milorada Dodika da će u Narodnoj skupštini RS usvojiti zakon kojim oduzima nadležnost Centralnoj izbornoj komisiji BiH na području ovog entiteta, novi nasrtaj na ustavno-pravi poredak Bosne i Hercegovine.

- Kontinuirani napadi na državu i njene nadležnosti, a posebno udar na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, Dodikov su pokušaj puzajuće secesije. Tome se konačno mora stati u kraj. Ne postoji više nijedno opravdanje za popustljivost Vijeća za implementaciju mira (PIC) i Ureda visokog predstavnika (OHR) - navodi se u saopćenju SDA.

Dodaje se da nije nikakav alibi međunarodnim zvaničnicima to da će Dodik izazvati probleme ukoliko se ne udovolji njegovoj ucjenjivačkoj "balvan" politici.

- Problemi će biti mnogo veći ukoliko Dodik ne bude zaustavljen u urušavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Toga moraju biti svjesni svi. Zabrinjavajuća je šutnja međunarodnih zvaničnika, ali i stranaka Trojke, čija nesposobnost da se suprotstavi Dodikovoj politici postaje opasna po državu - navode iz SDA.