Rektorica UNTZ-a Nermina Hadžigrahić u Uzbekistanu predstavila turistički potencijal BiH
Foto: Tuzlanski.ba

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić bila je gost dvodnevne Međunarodne naučne i praktične konferencije u Samarkandu u Uzbekistanu pod nazivom "Renesansa hodočasničkog turizma na raskrsnici Velikog puta svile“.

Konferenciji, koju su protekle sedmice organizirali Državni odbor Republike Uzbekistan za razvoj turizma i Ministarstvo visokog i srednjeg stručnog obrazovanja Republike Uzbekistan u saradnji s Državnim univerzitetom Samarkand i Međunarodnim univerzitetom "Put svile", prisustvovao je veliki broj uglednih profesora, naučnika, istraživača te stručnjaka iz Francuske, Kine, Poljske, Kazahstana, Italije, Rusije, Malezije i Uzbekistana.

U uvodnom obraćanju rektorica Hadžigrahić je predstavila Univerzitet u Tuzli, posebno studijske programe "Menadžment u turizmu" na Ekonomskom fakultetu i "Turizmologija" na Prirodno-matematičkom fakultetu UNTZ.

- Za ovim profilom stručnjaka postoji potreba na tržištu rada, obzirom na turistički potencijal Tuzlanskog kantona - kazala je Hadžigrahić za Fenu te dodala da je prikazan i film o prirodnim ljepotama i turističkim potencijalima BiH.

Tokom konferencije potpisan je i Sporazum o saradnji sa državnim univerzitetima u Samarkandu te je razgovarano o različitim vidovima saradnje, uključujući i studijske posjete studenata i nastavnika.

Učesnici konferencije su imali priliku prisustvovati panelima o teoretskim i metodološkim problemima hodočasničkog turizma, međunarodnom iskustvu u upravljanju hodočasničkim turizmom, kulturi i arhitekturi kao odrazu kulturnog rasta u Centralnoj Aziji te o Centralnoj Aziji kao kolijevki napredne misli islamske nauke. (Fena)