Sastanak je sazvan usljed povećanja vodostaja rijeka Soline i Jale, analize stanja na području Tuzle te nepogode koja je pogodila općine Jablanicu, Kiseljak, Fojnicu i Konjic.

Grad Tuzla stavio na raspolaganje GSS, te jedinice zaštite i spašavanja Štaba civilne zaštite
Foto: Arhiva | GSS Tuzla

U Gradskoj upravi Tuzla održan je vanredni sastanak komandanta Štaba civilne zaštite, dr. sc. Zijada Lugavića, načelnice Štaba civilne zaštite, Mirele Uljić, komandanta Mješovite specijalizirane jedinice za hitne intervencije, Seada Mustajbašića, načelnice Gorske službe spašavanja Stanice Tuzla, Maje Hadžimehić i člana GSS Tuzla, Jasmina Jahića.

Sastanak je sazvan usljed povećanja vodostaja rijeka Soline i Jale, analize stanja na području Tuzle te nepogode koja je pogodila općine Jablanicu, Kiseljak, Fojnicu i Konjic.

Tokom sastanka, analizirano je stanje na području grada Tuzle, a prije toga je urađena kontrola nivoa vodotoka na 12 tačaka, te kontrola 6 lokacija gdje su prethodnih godina bila klizišta te je konstatovano da je za sada stanje stabilno.

Na osnovu poziva od Federalnog GSS-a, GSS Tuzla je na raspolaganju i u stanju pripravnosti. Također, sve jedinice zaštite i spašavanja Štaba civilne zaštite stavljene su u stanje pripravnosti.

U slučaju potrebe za intervencijom, ekipe su spremne promptno reagirati i pomoći građankama i građanima ugroženih područja.

Načelnica Gorske službe spašavanja Stanica Tuzla, Maja Hadžimehić, tokom sastanka naglasila je da su jutros primili informaciju o kritičnom stanju na području Jablanice, te da su ekipe iz Mostara i Konjica upućene na teren, a ostale GSS stanice unutar Federacije stavljene su u stanje pripravnosti kako bi bile spremne reagirati u slučaju potrebe.

Komandant Mješovite specijalizirane jedinice za hitne intervencije, Sead Mustajbašić, istakao je da su čamci i kombi vozilo za Gorsku službu spašavanja pripremljeni, a sve jedinice zaštite i spašavanja Gradskog štaba civilne zaštite su također na raspolaganju i stavljene u pripravnost.

"Grad Tuzla ostaje posvećen pružanju podrške i pomoći u ovim teškim trenucima, a Štab će kontinuirano pratiti situaciju i biti u kontaktu s nadležnim federalnim institucijama.

Također, Grad Tuzla je uvijek pokazivao solidarnost te u ovim teškim vremenima izražava saosjećanje sa građanima, kao i porodicama povrijeđenih i nestalih osoba, te u ime građanki i građana Tuzle, upućuno je iskreno saučešće porodicama koje su izgubile najmilije tokom današnje nesreće", navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, u katastrofalnim poplavama koje su pogodile dijelove Bosne i Hercegovine zabilježene su i ljudske žrtve, a prema posljednjim informacijama, broj stradalih u Jablanici, koja je među najteže pogođenim, je porastao na 16.

S ovim trenutnim brojkama, ukupan broj stradalih u poplavama trenutno je 18 budući da su u Fojnici dvije osobe također stradale u poplavama.

Osim Jablanice i Fojnice poplavama su pogođeni i Kiseljak, Kreševo i Konjic gdje se dio kuća nalazi pod vodom.