Vlada Tuzlanskog kantona je danas prihvatila Informaciju o obezbjeđivanju rezerve krvi za potrebe liječenja građana u Tuzlanskom kantonu sa osvrtom na status dobrovoljnih davalaca krvi i mogućnostima obezbjeđenja krvi kao lijeka za 2023. godinu. 

Raspoloživost krvi u TK na nezadovoljavajućem nivou: Potreban veći angažman dobrovoljnih davalaca
Foto: Arhiva | Jednim darivanjem krvi mogu se spasiti tri života

Kako se u ovoj informaciji navodi, raspoloživost krvi i lijekova od krvi je i dalje na nezadovoljavajućem nivou. Broj dobrovoljnih davalaca ne prati rastuće potrebe za krvnim preparatima, što stvara ozbiljne izazove u snabdijevanju zdravstvenog sistema.

"Nedovoljna uključenost građana u planske akcije darivanja krvi uzrokuje povećanu potrebu za tzv. ciljano-porodičnim davanjem, gdje članovi porodica ili prijatelji daruju krv za poznatog pacijenta. Ovaj model otežava pravovremenu i efikasnu pripremu zaliha, posebno u hitnim situacijama", saopštili su iz Vlade TK.

Navode kako posebno zabrinjava činjenica da veliki broj radnika iz privrednih društava ne učestvuje u davalaštvu jer poslodavci ne omogućavaju slobodan dan za ovu humanu aktivnost. Također, obrazovne ustanove, koje bi mogle biti značajan izvor novih davalaca, ne pružaju dovoljan doprinos.

Sistem, kako se navodi, nije ponudio dovoljno poticaja za dobrovoljno darivanje krvi, što je dovelo do smanjenja interesa među potencijalnim davaocima. Vlada je stoga naglasila važnost realizacije planiranih akcija u većem obimu, kako bi se osigurala stabilna količina raspoložive krvi.

"U planu za naredni period predviđa se kombinacija dobrovoljnog, planski organiziranog i ciljano-porodičnog davalaštva krvi, kako bi se pacijentima osiguralo adekvatno transfuzijsko liječenje u skladu s potrebama", dodaju.

Podsjećamo, krv se može darivati svakim danom od 8 do 15 sati na Poliklinici za transfuziologiju UKC-a Tuzla.