Općinski sud u Gračanici donio je oslobađajuću prvostepenu presudu za Envera Bijedića i još osam osoba optuženih za malverzacije u Rudniku Soli Tuzla. 

Prvostepena presuda: Enver Bijedić i ostali oslobođeni optužbi za malverzacije u Rudniku Soli Tuzla
Foto: Arhiva

Enver Bijedić i još osam osoba teretili su se za malverzacije u Rudniku Soli Tuzla, a protiv njih je potvrđena optužnica 2022.godine. Danas su oslobođeni svih optužbi, a odluku je donio Općinski sud u Gračanici.

Ovu informaciju za Tuzlanski.ba potvrdio je Omar Radončić, advokat Envera Bijedića

''Dokazano je da nisu krivi niti za jednu tačku u optužnici i donesena je prvostepena oslobađajuća presuda'', kazao je Radončić. 

Optužnica je 2022. godine potvrđena protiv Envera Bijedića, Dženana Mujkića, Atifa Mujkića, Amira Sušića, Aziza Čačkovića, Amira Tursunovića, Asmira Hasića, Suada Fejzića i Nermina Uljića.

Bijedić, Dž. Mujkić i A. Mujkić su bili optuženi za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa primanjem dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. Sušić, Čačković, Tursunović, Fejzić i Uljić za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa zloupotrebom položaja i ovlašćenja, te Hasić za primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Istraga u ovom predmetu je otvorena u februaru 2021. godine, a čemu su prethodile posebne istražne radnje nadzora telekomunikacija i praćenja i tehničkog snimanja osoba i predmeta, nakon čega je podignuta i potvrđena optužnica.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se sasluša oko 30 svjedoka i šest vještaka i stručnih osoba, te da se izvrši uvid u više od 1000 materijalnih dokaza pribavljenih tokom istrage.

Tri godine poslije, istragom je ustanovljeno da ne postoje dolazi da su Bijedić i ostali činili malverzacije u Rudniku Soli Tuzla zbog čega su osloboženi optužbi.