Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić koji je predložio Radinkovića za direktora SIPA-e, kazao je da neko pokušava da "obezglavi" SIPA-u.

Nešić upozorava: Blokirat ćemo rad Vijeća ministara dok se ne imenuje direktor SIPA-e
Foto: Arhiva

Ministar odbrane BiH Zukan Helez kazao je da je kolegij Vijeća ministara BiH skinuo s dnevnog reda tačku o imenovanju novog direktora SIPA-e, a o čemu se danas trebalo glasati na sjednici.

"To smo uradili  s obzirom na informacije da je Slobodan Radinković na Sky aplikaciji. Također smo nezvanično dobili podatke da je on dio kriminalnog miljea. On je također trećerangirani i to su sve razlozi zašto ga nismo htjeli podržati - kazao je Helez.

Vezani članak Vijeće ministara nije podržalo imenovanje Radinkovića za direktora SIPA-e

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić koji je predložio Radinkovića za direktora SIPA-e, kazao je da neko pokušava da "obezglavi" SIPA-u.

"To što je rekao Helez nije istina. Ne postoje nikakve informacije da je on pripadnik bio kakvog kriminalnog miljea. On je usaglašeni prijedlog srpskog naroda", kazao je.  

Na pitanje zašto je predložio trećerangiranu osobu, a ne prvorangiranu, Nešić je kazao da je to njegovo diskreciono pravo te da je prije toga pregledao biografije svih kandidata, gdje je uvidio da je Radinković cijeli radni vijek u službi.

"Ukoliko ne dođe do dogovora, ovo vodi u blokadu Vijeća ministara BiH. Dok se ne riješi pitanje direktora SIPA-e, nećemo imenovati nikoga na nivou BiH", zaključio je Nešić nakon sjednice Vijeća ministara BiH.