Protesti Unije studenata UNTZ za sedam dana?
Foto: Tuzlanski.ba

Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju TK su nepravedne, mišljenja su u Uniji studenata Univerziteta u Tuzli.

univerzitet-u-tuzliPoslanici Skupštine TK su prošle sedmice razmatrali Zakon o izmjenama i dopunama ovog Zakona, koji je prema najavama od strane Unije studenata, najveća greška Vlade koja pokušava da putem visokih školarina osigura veći "priliv" sredstava. Da li će nadležni imati sluha i donijeti izmjene u korist studenata?

Predstavnici Unije studenata Univerziteta u Tuzli ogorčeni su zbog prijedloga izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona koji predstavlja, kako navode, ogroman udarac na njihov ''džep''. Naime, sporna su dva člana koja se tiču studenata, jer nisu podržani i potrebno je njihovo što hitnije usaglašavanje kako studenti ne bi za narednih nekoliko dana stupili u štrajk.

''Ukoliko u roku od sedam dana ne sazovu vanrednu Skupštinu i riješe naš problem, već naredna sedmica na kojoj oni budu zasjedali mi izlazimo na ulicu, na njihovu sjednicu, ne prema Vladi, ni Univerzitetu. Mi smo jučer poslali prema predsjedniku Skupštine i resornom Ministarstvu jedan dopis gdje smo ih upozorili da se ovdje radi o ozbiljnom problemu'', rekao je Nedžad Hodžić, predsjednik Unije sudenata Univerziteta u Tuzli.

Ova dva člana podrazmijevaju da studenti koji iz redovnog studija pređu na studij za vlastite potrebe nakon toga više neće biti u mogućnosti da se vrate na redovan studij. To znači da će za jednu godinu studija morati izdvojiti od 1200 do 1700 KM.

''Mi smo već od 19.6. prema Senatu i 22.6. prema Ministarstvu obrazovanja, prvi put ukazali na ovaj problem, jer se radi o 1000 i više studenata'', dodao je Hodžić.

Pored Senata Univerziteta i Sindikat visokog obrazovanja našeg kantona, članovi Ministarstva obrazovanja su podržali studente.

''Na prošloj sjednici ministrica je bila ljubazna, izašla je pred kamere i javno pročitali prečišćen tekst Zakona o visokom obrazovanju član 104 i 125'', naglasio je predsjednik Unije sudenata Univerziteta u Tuzli.

Ove izmjene se odnose na studente koji će od naredne akademske godine upisivati prvu godinu studija, s tim da ni oni nakon prve obnove neće biti kažnjeni da do kraja ciklusa školovanja plaćaju punu školarinu. To će se podrazumijevati da ukoliko ste prvu godinu bili student za vlastite potrebe, iduću godinu prelazite u redovne, te ako narednu godinu ne date uslov, znači da ponovo plaćate potpunu cijenu školarine kao student za vlastite potrebe.

Tuzlanski.ba / RTV Slon