Foto: Tuzlanski.ba

Danas je u Međunarodnom ateljeu "Ismet Mujezinović" u Tuzli održan pogram “Žene vode na putu mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini", koji je okupio stručnjake/inje i predstavnik/ce institucija koji se bave pitanjima prava žena i njihove uloge u jačanju diskursa o miru i sigurnosti u svim sferama društva.

Ovaj program u BiH zajednički implementiraju UN Women, IOM, UNFPA, u ime Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini. Prije početka programa medijima su se obratile dr. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH i direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Samra Filipović Hadžiabdić.

Dr. Ingrid Macdonald napominje da je kroz fond za izgradnju mira investirano pet miliona dolara, novčana sredstva koja će pomoći razne programe koji su prisutni na putu ka osnaživanju žene u društvu.

"Kroz fond za izgradnju mira, UN u naredne tri godine investira oko pet miliona dolara za razne programe koji će osnažiti žene u svim njihovim aktivnostima na putu ka izgradnji mira i približavanju ljudi jednim drugima. Od samog ratnog i postratnog perioda, žene su bile kičma, osnovica svih aktivnosti, mira i stabilnosti, ne samo da su napredovale u Bosni i Hercegovini, postigle značajne rezultate, nego da su iste te žene išle kroz region i širom svijeta širile ideje, pomagale drugim državama u njiihovim borbama. Sada je vrijeme da svu tu istu moć vratimo nazad u Bosnu i Hercegovinu i da osnažimo žene da u ovom kritičnom periodu za BiH nastave izgradnju mira i stabilnosti.", započinje Dr. Ingrid Macdonald.

"Kada vi saslušate sve te žene, na primjer žene koje su davale svoja svjedočanstva na Međunarodnom tribunalu ili žene koje su odlazile van BiH, radile i pomagale na primjer u Ukrajini, vidite koliko su one sposobne, na što treba biti ponosan. Sada treba iskoristiti momenat da ih vratimo i da im damo zamaha ovdje", objašnjava te dodaje:

"Istovremo, kada ste tako ponosni na sva ta postignuća žena iz BiH, onda imamo situaciju da je femicid u porastu. Prošli vikend se desio zadnji slučaj. Ne radi se tu samo o femicidu, mi imamo rodno zasnovano nasilje, porodično, nasilje nad djecom... Ono što ovaj program teži da uradi jeste prestanak deklarativnog bavljenja tim pitanjem, prestanku onoga "Jao mi smo strogo protiv toga i osuđujemo", već da u praksi sprovedemo i smanjimo stopu nasilja".

Osvrnula se na položaj žena u politici kod nas i u Evropi te zaključila da su žene u velikoj manjini u Bosni i Hercegovini.

"Kao što znate, ove godine u oktobru imamo lokalne izbore te iz godine u godinu žene su najnezastupljenije u BiH. Od 144 opštine samo pet je načelnica opština, u Parlamentu je negdje oko 20% što je za region Evrope vrlo nisko. U Evropi je prosječno 35% zastupljenih žena. Stoga sve vas koji ste glasači pozivam za vrijeme ovih izbora da posmatrate žene i glasate i izaberete žene na pozicije u vlasti da bi one mogle svojim rješenjima raditi za bolje sutra svih nas. Želimo da radimo sa ženama i sa djevojkama i da stvari pokrenemo konačno naprijed", zaključila je

Nakon rezidentne koordinatorice Ujedinjenih nacija u BiH, svoje mišljenje je podijelila i direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Samra Filipović Hadžiabdić, kazavši da je dosta toga implementirano u mnogim bh. institucijama te da planovi u BiH više nisu 'mrtvo slovo na papiru'.

"Zadovoljstvo nam je da zajedno sa UN-om pokrećemo i označavamo vrlo važan početak projekta koji je praktično iz fonda generalnog sekretara UN. Važnost potpune implementacije UN rezolucije 1325. BiH je na putu da usvaja četvrti po redu akcioni plan za implementaciju ove rezolucije. Dosta toga je implementirano, kako u Oružanim snagama BiH, Ministarstvu odbrane tako i u Ministarstvu sigurnosti. Ovi akcioni planovi nisu za BiH ostali 'mrtvo slovo na papiru', već se dosta toga implementiralo.", kazala je direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Samra Filipović Hadžiabdić. (Tuzlanski.ba | Foto: Blicko Junior)