Prepoznata vrijednost inkluzije djece i mladih sa poteškoćama u razvoju
Foto: Tuzlanski.ba

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujević, ministrica zdravstva Dajana Čolić, ministrica za kulturu, sport i mlade Ivana Mijatović, ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Mirsad Muhamedbegović ugostili su danas predstavnike Specijalne olimpijade Islanda i izvršnu direktoricu Specijalne olimpijade u Bosni i Hercegovini (SOBiH) Kadu Delić.

Predstavnici Islanda dio su projekta „Inkluzija kroz sport za djecu sa poteškoćama u razvoju“ zajedno sa Lihtenštajnom i Norveškom a koju finansira Norveški grant za regionalnu saradnju. Projekat se implementira već godinu i po na području TK i Bosne i Hercegovine.

Dosadašnja interresorna saradnja u oblasti podrške djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju polučila je rezultate, naglašeno je ovom prilikom te su gosti pohvalili ono što su vidjeli tokom svog boravka na području TK.

„Veoma smo impresionirani onim što smo ovdje vidjeli“, kazala je direktorica Specijalne olimpijade Islanda Anna Karolina Vilhjamsdottir uvjerena da je napravljeno mnogo u životima mladih i djece sa poteškoćama u razvoju. „Nastavit ćemo saradnju u budućnosti. Prvi put smo u BiH i vidim da nam je mnogo toga zajedničko. Vjerujem da postoji želja da se pomogne djeci i mladima sa poteškoćama“, kazala je ovom prilikom Vilhjamsdottir.

Izrazivši zadovoljstvo da su gosti prepoznali rezultate, uvjeren da će nastaviti podržavati ovaj projekat, predsjednik Skupštine TK Vujević je naglasio da će i u budućnosti Vlada i Skupština uvijek biti na strani djece i mladih sa poteškoćama kako bi imali dostojanstven život.

„Želim istaći da bez obzira na međunarodnu podršku Vlada i Skupština TK će preko svojih resornih ministarstava i budžeta TK uvijek imati senzibilitet i empatiju prema djeci sa poteškoćama u razvoju kako bismo olakšali njihovu životnu sadašnjicu i budućnost“, rekao je Vujević.

„Mislim da smo uvjerili ljude da smo na pravom putu da kroz inkluzivne sportske aktivnosti, kroz razvojni program specijalne olimpijade za djecu od 2-7 godina i poslije od 8-12 godina implementiramo na najbolji mogući način i stvorimo preduvjete za funkcioniranje i rad ne samo Specijalne olimpijade nego i svih osoba sa invaliditetom na nivou BiH“, naglasila je ovom prilikom izvršna direktorica SOBiH Delić.

Još jednom je podcrtano da su resorna ministarstva sa Vladom TK i svim nadležnim institucijama prepoznali vrijednost uključivanja te da smo kao društvo na zajedničkom putu da u ovoj oblasti ostvarujemo još bolje rezultate u budućnosti.