Foto: Tuzlanski.ba

Osnivanjem Tvornice transportnih uređaja Energetik, zadržana je okosnica metalske industrije u Tuzlanskom kantonu. Prema trenutnoj situaciji i stanju u ovoj kompaniji, sa sigurnošću se može reći da su na adresi 18. hrvatske brigade br. 25 u Tuzli svanuli bolji dani, javljaju iz Vlade TK.

Svoju podršku dosadašnjim aktivnostima i planu za buduće djelovanje TTU-a Energetik danas su, tokom posjete ovom privrednom društvu, izrazili predsjednik Skupštine i premijer Tuzlanskog kantona Senad Alić i Bego Gutić.

„Već ulaskom u krug fabrike osjeti se radna atmosfera i to je nešto što nas izuzetno veseli. Uz još neke primjere u našem kantonu, TTU Energetik je dokaz da se fabrika, uz ispravne i iskrene namjere, može podići i iz pepela", rekao je tokom posjete premijer Gutić i dodao da je Vlada učinila sve, a i u narednom će periodu biti stalna podrška razvoju TTU-a.

„Zadovoljstvo je čuti zvuk alata i radno angažovanih majstora u proizvodnim pogonima, a još je veće zadovoljstvo čuti da se cjelokupan proizvodni proces odvija u skladu sa predviđenom dinamikom i da TTU energetik prema predviđenim rokovima već vrši isporuku naručenih proizvoda", riječi su predsjednika Alića.

Direktor TTU-a energetik Almir Zulić je istaknuo zadovoljstvo današnjom posjetom, te rekao da je TTU već premašio dosadašnja očekivanja. „TTU energetik već upošljava oko 80 radnika, a do kraja juna ove godine očekujemo da bude radno angažovano oko 100 radnika. Značajan dio ovih radnika su radnici bivšeg TTU-a, ali smo uz prijem starijih radnika prinuđeni primati, odnosno naći balans i primati i mlađe radnike, koji će se u narednom periodu obučiti , te nakon odlaska starijih radnika u penziju, preuzeti proizvodnju", rekao je direktor Zulić.

Interesirajući se za ranike bivšeg TTU-a, kontaktirali smo stečajnog upravnika, od koga saznajemo da se prema njima postepeno ispunjavaju zakonske obaveze, te je, u proteklim danima radnicima, koji su bili zaposleni u TTU-u, isplaćeno osam minimalnih plaća, za posljednjih osam mjeseci do otvaranja stečaja u ovom privrednom društvu, kažu iz Vlade.

No, oko 20-tak radnika jutros se ponovo okupilo ispred Tvornice, tvrdeći da im nisu isplaćena sva dugovanja, radni staž je još uvijek neuvezan, te, kako navode, bez posla ne mogu da izdržavaju svoje porodice.

Navode da se ponovo osjećaju prevareni i zahtijevaju da se bivši radnici vrate na posao, da im se uveže staž i isplate i preostala dugovanja. (Tuzlanski.ba)