Foto: Tuzlanski.ba

Svjetski dan svjesnosti o prijevremenom rođenju prvi je put obilježen 17. novembra 2011. godine kao saradnja nekoliko fondacija širom svijeta.

Svake godine, na svjetskom nivou prijevremeno se rodi oko petnaest miliona beba. Ovaj dan predstavlja dan razvoja svijesti o svim izazovima sa kojima se susreće nedonošče, o informisanju o jednostavnim, a djelotvornim rješenjima i o saosjećanju za članove porodice prijevremeno rođene bebe.

Ovogodišnja tema dana je “Born Too Soon: Providing the right care, at the right time, in the right place.” - “Rođeni prerano: Obezbjeđivanje prave njege, u pravo vrijeme, na pravom mjestu.”.

Večeras je, tim povodom, ljubičastim svjetlom zasjao i Hotel Tuzla. Članovi Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini – BoHeMSA (Lokalni komitet Tuzla) ove godine su, predvođeni Nacionalnom dužnosnicom za javno zdravstvo Azrom Šadić, a u saradnji sa društvom A-Hoteli Tuzla d.o.o. na ovaj način odlučili dati svoj doprinos ovoj globalnoj kampanji.

Bosna i Hercegovina, na međunarodnim listama, nalazi se na 130. mjestu sa prevalencom prijevremeno rođenih beba od 7,3 do 7,9 posto. Još uvijek nije u potpunosti razjašnjen uzrok velikog broja prijevremenih rođenja.

Poznato je, međutim, da je medicinska skrb izuzetno bitna. Jednako problematičan je i nedostatak znanja i sredstava koji bi omogućili preživljavanje prijevremeno rođenog djeteta.