Povećan upis romske djece u osnovnim školama u TK-a
Foto: Tuzlanski.ba

Integracija romske djece u obrazovni sistem Tuzlanskog kantona i Brčko DC bila je tema pres-konferencije Udruženja građana „Evropski put Roma“ Tuzla, odnosno započetog projekta čiji je cilj da se sagleda sveukupna situacija u oblasti obrazovanja Roma na području TK-a i Brčko Distrikta te predlože mjere za poboljšanje tog stanja.

„Naš cilj je je da u svim lokalnim samoupravama na području TK istražimo da li postoje formirane stavke u budžetu po pitanju aktuelnog plana obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina i Roma“, rekao je Mehmed Mujić, predsjednik UG „Evropski put Roma“, te dodao da je Vijeće ministara BiH još 2004. godine usvojilo plan o potrebama romske djece kada je u pitanju njihovo obrazovanje.

Sredstva iz budžeta bila bi namijenjena za obrazovanje i integraciju romske djece, odnosno za njihovo stipendiranje, za pomoć i podršku u njihovom školovanju i za nabavku udžbenika svake školske godine.

Jedan od najboljih primjera je Mujićeva inicijativa koju je prihvatilo Federalno ministarstvo obrazovanja a to je da se svake godine nadareni učenici koji su školsku godinu završili odličnim uspjehom. Ove godine će se 33 učenika iz više osnovnih škola s podučja TK-a, koji su završili razred s odličnim uspjehom, predložiti Federalnom ministarstvu obrazovanja za dobijanje jednokratne stipendije.

Na području Tuzlanskog kantona danas ima 800 učenika što je pokazatelj da je došlo do povećanja romske djece u školama.

-Ove školske godine prema tabelarnom pregledu upisa učenika Roma u osnovnim školama u TK-a u prvom razredu devetogodišnjeg obrazovanja imamo broj od 60 učenika. Imamo i prvu Romkinju koja je završila razrednu nastavu. Povećanim upisom romske djece u prve razrede došlo je do podizanja svijesti roditelja o značaju obrazovanja - rekao je Mujić, te se zahvalio Soroš fondaciji koja ovo Udruženje podržava u svim aktivnostima.

S Vladom Brčko Disktrikta ovih dana bit će obavljeni pregovori o uspostavljanju pozicije referenta za romska pitanja koji će nesporedno raditi između romskih zajednica i osnovnih škola pri pedagoškoj instituciji kako bi došlo do poboljšanja i povećanja romske djece u školama Brčko Distrikta, s obzirom da je TK-a u prednosti u odnosu na druge kantone.(Fena)