Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu, koji je predložilo Predsjedništvo BiH.

Poslanička rasprava o Prijedlogu budžeta institucija BiH za 2024. godinu
Foto: Fena | Poslanička rasprava

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić je, između ostalog, kazao da je to potrošački budžet, gdje najveći dio rashoda odlazi upravo na primanja zaposlenih i materijalne troškove.

Istaknuo je da budžet nema značajniju razvojnu komponentu i "to nije stvar političkog stava, to je jednostavno stvar činjenica".

"Mislim u konačnici da treba da imamo usvojen budžet radi normalnog funkcionisanja institucija BiH, a ne zato što je to uslov Evropske unije, jer to onda znači da mi sljedeće godine nećemo imati budžet ako ne budemo imali neki uslov Evropske unije. Dužan sam samo da vas informiram da jedan od uslova kada je u pitanju Evropska komisija za implementaciju Plana rasta jeste i usvajanje budžeta institucija BiH", naveo je Amidžić.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić kazao je da ne treba stvarati animozitet kod građana BiH da ovaj budžet nije razvojni, nego da je potrošački i da građani neće vidjeti neku veliku korist od budžeta, zato što pitanje ovoga budžeta nije pitanje građana, nego je pitanje onih koji kreiraju i struktuiraju ovaj budžet.

"Prihodi BiH kontinuirano rastu iz godine u godinu i samo je do nas, ako postoji dobra i pozitivna politička volja da idemo u jačanje, sadržajno i strukturno, legislative BiH, nadležnosti državnih institucija BiH i da struktuiramo budžet da on bude razvojni, da on finansira brojne razvojne projekte u BiH - od infrastrukturnih pa do svih drugih sportskih, kulturnih i društvenih projekata", naveo je Zvizdić.  

Po njegovim riječima, onda će on biti u potpunosti razvojni i onda će on imati veliku korist za sve građane na čitavoj teritoriji BiH.

"Suština je ovdje da se rast budžeta BiH drži u jednoj vrsti ograničene stagnacije, kako bi mogli da rastu budžeti entiteta i kako bi se taj suštinski život odvijao na nivou entiteta, a ne na nivou BiH. To je sada trenutno stanje", kazao je Zvizdić.

Poslanik Milan Dunović je, između ostalog, kazao da je Fiskalni okvir pravljen tako da za naredne tri godine sredstva iz Plana rasta u njemu ne postoje.

"Budžet za 2024. godinu, ni na prihodovnoj, ni na rashodovnoj strani, nema sredstva iz Plana rasta", naveo je Dunović.

Po njegovim riječima,

"U sedmom mjesecu je hitno da donesemo budžet, zato što je EU tražila to da bismo dobili sredstva iz Plana rasta, ali vi sredstva iz Plana rasta niste predvidjeli".

"Je li to znači da vladajuća većina ne želi dvije milijarde KM, odnosno u ovoj godini 500 miliona KM i da ne želi 140 miliona KM o kojima govori Delegacija EU u BiH. Takav budžet u sedmom mjesecu Klub Demokratske fronte neće prihvatiti, nećemo glasati za njega", kazao je Dunović.

Poslanik Jasmin Emrić  je iznio stav "da se ovaj budžet predlaže i usvaja suprotno članu 10 Zakona o finansiranju institucija BiH".

"Nesumnjivo je da je taj član 10 koji se može reći da je budžetski kalendar, prekršen, odnosno da Vijeće ministara BiH nije pravovremeno Predsjedništvu BiH dostavilo nacrt budžeta institucija BiH za 2024. godinu", mišljenja je Emrić.

Citirao je navedeni član zakona u kojem je navedeno da je "Vijeće ministara BiH obavezno Predsjedništvu BiH podnijeti Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za narednu godinu najkasnije do 15. oktobra tekuće godine".

"Dakle, devet mjeseci mi kasnimo što se tiče usvajanja budžeta. Ovdje je najveća odgovornost na Ministarstvu finansija, jer oni nisu pravovremeno dostavili Vijeću ministara BiH budžet za 2024. godinu, a Vijeće ministara nije dostavilo Predsjedništvu BiH", kazao je Emrić.        

Poslanik Midhat Čaušević kazao je da je stekao dojam, slušajući ministra finansija, "isto kao da ga je neko natjerao da predloži državni budžet".

Poslanik Šemsudin Mehmedović kazao je za ministra Srđana Amidžića:

"Nije on kriv što je takvo stanje kakvo jeste, jer je on naslijedio jednu ustaljenu praksu jedne rastrošnosti, neodgovornosti, nedomaćinskog ponašanja na svim nivoima u BiH".

"Pratio sam njegovo obrazloženje, očigledno je da nam je konačno otkrio prave razloge hitnosti donošenja budžeta, a to je povlačenje sredstava iz Plana rasta, jer je uvjetovano povlačenje upravo usvajanjem budžeta institucija BiH", kazao je Mehmedović.

Poslanik Branislav Borenović kazao je da je besmisleno govoriti o budžetu u julu mjesecu, kada je po hitnom postupku i kad poslanici nemaju mogućnost da ulože amandmane na predloženi budžet.