Porezni inspektori za jedan dan otkrili 52 neprijavljena radnika
Foto: Tuzlanski.ba

Porezna uprava Federacije BiH jučer je na prostoru FBiH izvršila ukupno 210 inspekcijskih nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju uslužne i proizvodne djelatnost, a u kojim su otkrivena 52 neprijavljena radnika.

Također, otkriveno je 16 objekata u kojima je obavljana djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, 58 obveznika koji nisu izdavali račune i 11 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti – zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja – zapečaćena su 32 objekta i izdato 109 prekršajnih naloga, s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 248.250 KM.

Porezna uprava FBiH je u 30 provedenih jednodnevnih akcija na području Federacije izvršila 7.438 kontrola, kojom prilikom je otkrila: 2.612 radnika s neriješenim radno-pravnim statusom (rad na crno), 1.222 objekta su radila bez odobrenja za rad, 2.283 subjekta nisu izdavala račune i 670 objekata je poslovalo bez instaliranog fiskalnog uređaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti Uprava je zapečatila 1.725 poslovnih objekata i izdala 4.593 prekršajna naloga s izrečenim novčanim sankcijama u iznosu 10.564.080 KM.

Porezna uprava pozvala je porezne obveznike da teško zarađeni novac ne troše na plaćanje kazni i kamata već da posluju legalno, a novac da koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj i isplatu plaća zaposlenicima. (Tuzlanski.ba)