Para za radnike ima ali Vlada i Skupština TK ne znaju kako zakonski da to isplate (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

U nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, danas je za predsjednika ovog zakonodavnog tijela, izabran Senad Alić iz reda bošnjačkog naroda, a za njegovog zamjenika Slađan Ilić, iz reda srpskog naroda.

Izabrani su i delegati za Dom naroda Parlamenta Federacije, nakon čega je održana i sjednica Skupštine TK hitnog karaktera.

Za listu Sabita Zekana (Demokratska fronta) i listu Rasima Dostovića (Stranka demokratske akcije) glasalo je po deset poslanika od ukupno 35.

U ime Liste DF-a delegirana je Lejla Didik Sarajlić, a u ime Liste SDA delegiran je Rasim Dostović.

O trećem bošnjačkom delegatu odlučit će Centralna izborna komisija žrijebanjem između liste SDP-a i Liste Lejle Vuković (Savez za bolju budućnost) koji su dobili po sedam glasova poslanika.

Slađan Ilić iz Kluba srpskog naroda je direktno ušao u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Prije glasanja o izboru delegata u Dom naroda FBiH, Skupština TK je u nastavku konstituirajuće sjednice izabrala rukovodstvo Skupštine.

Tako je za predsjednika izabran Senad Alić (SDA), dok je za potpredsjednika izabran Slađan Ilić (SDP BiH).

Izborom delegata u Dom naroda okončana je konstituirajuća sjednica, a nakon pauze bit će održana i sjednica Skupštine TK hitnog karaktera na kojoj bi trebalo da budu donesene odluke o kontinuitetu finansijskih tokova u Kantonu, u situaciji kada nije donesen kantonalni budžet za narednu godinu.

Iako su jednoglasno usvojene izmjene i dopune budžeta za 2014. godinu novoizabrani predsjednik Skupštine Senad Alić kazao je kako je sada na Vladi TK da još jednom pokuša da iznađe mogućnost u skladu sa zakonom.

"Skupština TK neće neće vršiti pritisak ni na jednu Vladu do donosi odluke koje neće biti sprovodljive i koje su protuzakonite" naglašava Alić.

Premijer TK Bahrija Umihanić dao je dodatno pojašnjenje u kojem je kazao kako je Vlada TK tražila mišljenje od više institucija u vezi za zahtjevima sindikata.

"Sva mišljenja koja smo dobili uglavnom sugeriraju da ne postoji zakonska mogućnost da se u toku ove godine dodijeli dva puta jednokratna pomoć radnicima. Uprkos tome što sam na vrijeme poslao sva ta mišljenja u Skupštinu TK a i danas ponovo s tim upoznao Kolegij Skupštine uz insistiranje da se učini prvi korak da se donesu izmjene i dopune budžeta i da se nastavi tragati za tim rješenjima. Jedno od mogućih rješenja je da kroz programe Crvenog križa TK pokušamo pronaći način kako bi radnicima plasirali novčana sredstva" - kazao je Bahrija Umihanić.